Dosarul lui Liviu Dragnea. Decizia va fi luată de cinci judecători

Data actualizării: Data publicării:
liviu dragnea iccj inquam octav ganea (2)
Foto: Inquam/ Octav Ganea

Completul de cinci judecători în materie penală de la Înalta Curte de Casație și Justiție va decide în dosarul Referendumului, în care președintele PSD a cerut anularea pedepsei.

liviu dragnea iccj inquam octav ganea (2)
Foto: Inquam/ Octav Ganea

Liviu Dragnea a cerut anularea pedepsei arătând că motivarea deciziei definitive nu a fost semnată de aceiaşi judecători care au pronunţat-o. Cei doi magistraţi, printre care şi fosta şefă a Curţii Supreme, Livia Stanciu, nu mai erau în posturi la momentul apariţiei motivării.

„Nu e vorba de albirea cazierului. E vorba de dreptul de a face această contestație. Pentru că un om care a fost condamnat are dreptul să știe de ce a fost condamnat. De asemenea, are dreptul să fie sigur că toți judecătorii au participat la luarea acelei decizii. Pentru că aici este vorba despre viața unui om. Am înțeles că mi s-a mărit pedeapsa pentru că am îndrăznit să nu spun că sunt vinovat”, a spus liderul PSD.

Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în aprilie 2016 pentru fraudarea referendumului din 2012. Motivarea condamnării, un document de peste 300 de pagini, a apărut în luna februarie a acestui an.

Judecătorii au motivat că este suficientă o pedeapsă cu suspendare, deoarece Liviu Dragnea nu are antecedente. De asemenea, magistrații au explicat și de ce au majorat pedeapsa de la un an la doi ani de închisoare cu suspendare: atitudinea fostului secretar general al PSD, de negare a faptelor, pe tot parcursul procesului, a fost suficientă pentru a dispune o pedeapsă mai mare.

Preşedintele PSD a fost acuzat că, în vara lui 2012, înainte şi în timpul derulării referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României, a pus la punct un sistem menit să deturneze rezultatul votului, pentru a se întruni cvorumul necesar demiterii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri