Dosarul Tel Drum | Dragnea contestă sechestrul pe avere. Motivele invocate

Data publicării:
dragnea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liviu Dragnea contestă la Înalta Curte sechestrul pus pe întreaga sa avere, în ancheta Tel Drum. Avocata președintelui PSD invocă faptul că nicio instituţie nu s-a constituit parte civilă în dosar. Şi cum nimeni nu cere recuperarea prejudiciului, procurorul nu ar fi avut dreptul să ia măsuri asigurătorii, spune apărătorul lui Liviu Dragnea. Avocata Maria Vasii a declarat pentru Digi24 că sechestrul este pus după ureche, pentru că bunurile liderului PSD nu au fost evaluate.

Am contestat ordonanța de instituire a măsurilor asiguratorii deoarece a fost emisă de procuror cu nerespectatrea unor forme esențiale cerute de lege, de exemplu că măsura asiguratorie a fost justificată de către dna procuror prin aceea ca să se indisponibilizeze bunuri necesare pentru acoperirea despăgubirilor, a prejudiciului.

Or, noi nu avem nicio constituire de parte civilă, ca atare nimeni nu a revendicat până în prezent un prejudiciu. Procurorul nu are căderea să indisponibilizeze din oficiu în lipsa unei părți civile care să revendice aceste despăgubiri”, spune Maria Vasii.

Conform Codului de procedură penală, însă, Conform Codului de Procedură Penală, părțile vătămate se pot constitui parte civilă pe toată durata fazei de urmărire penală, până la începerea cercetării judecătoreşti. Acest lucru „se face în scris sau oral, cu indicarea naturii şi a întinderii pretenţiilor, a motivelor şi a probelor pe care acestea se întemeiază. În cazul în care constituirea ca parte civilă se face oral, organele judiciare au obligaţia de a consemna aceasta într-un proces-verbal sau, după caz, în încheiere”.

Procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile suspecților din dosarul Tel Drum, inclusiv pe averea lui Liviu Dragnea, pentru a recupera prejudiciul care depășește 27 milioane de euro. Instituțiile păgubite în acest dosar nu s-au constituit însă parte civilă, pentru a recupera eventuala gaură din bani publici.

Citiți și:

EXCLUSIV|Tel Drum. De ce nu s-a constituit CJ Teleorman parte civilă în dosar
 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri