EXCLUSIV. Spitalul Județean Ilfov, în atenția DNA

Data actualizării: Data publicării:
sigla dna - captura

Ministerul Sănătății sesizează Direcţia Naţională Anticorupţie după un control făcut la Spitalul Județean din Ilfov. Inspectorii Corpului de Control al ministrului Sănătăţii au luat decizia după ce au constatat o serie de nereguli grave în managementul spitalului. Mai precis, susţin aceştia, conducerea spitalului ar fi cheltuit nejustificat bani pe contracte cu firme de pază şi pe mentenanța sistemului informatic. Contracte care ar fi fost, conform raportului, acordate prin încredinţare directă, fapt care încalcă legea.

ACTUALIZARE 11.45: Reacția Spitalului Județean Ilfov, la solicitarea Digi24: „SCJU Ilfov nu a primit încă raportul acestui control. În cazul în care va fi demarată o anchetă, conducerea SCJU Ilfov va pune la dispoziţia organelor abilitate toate documentele necesare pentru bunul mers al anchetei”.

____________________________________________

Direcţa Naţională Anticorupţie este sesizată pentru nereguli privind contractarea serviciilor de pază şi protecţie, asistenţă pentru software fără documente justificative de prestare efectivă a serviciului care a fost plătit, servicii de reparare, întreţinere şi administrare a sistemului informatic fără să justifice în niciun fel suma plătită lunar pentru acest contract.

Nereguli au fost semnalate și în ceea ce privește mentenanţa şi actualizarea sistemului informatic pentru gestiunea financiar-contabilă, SNIManager, pentru care s-au făcut cheltuieli nejustificate în condiţiile în care programul nu a fost implementat la nivelul tuturor structurilor şi nu poate genera în timp util realitatea patrimoniului spitalului, securitate şi sănătate în muncă şi SU (situaţii de urgenţă) pentru diferenţe de preţ nejustificate în anii 2014, 2015 faţă de 2016.

În ceea ce privește serviciile de pază, contractul înaintat Spitalului spre semnare nu ar reprezenta obiectul unei proceduri de achiziţie efectuate de unitatea sanitară în calitate de autoritate contractantă beneficiară a acestor servicii.

Pentru contractul din 2008, care a produs efecte fără nicio bază legală până în aprilie 2016, spitalul nu deţine un plan de pază, potrivit inspectorilor Corpului de Control al ministrului Sănătăţii. Valoarea totală lunară a contractului pentru dispozitivul de pază a fost de 56.679,80 RON.

În ceea ce privește achiziţia de servicii de reparare, întreţinere şi administrare a sistemului informatic, conducerea Spitalului Județean Ilfov a încheiat, în 2014, un contract asupra căruia planează unele suspiciuni. Acesta a fost prelungit, în 2015, printr-un act adițional.

„La data de 31.03.2015 este redactată Nota justificativă privind valoarea estimată şi alegerea procedurii de achiziţie directă, prin care este estimată o valoare a achiziţiei de 64.800,00 lei fără TVA, cu justificarea: pentru buna funcţionare a perifericelor informatice din spital. Nu există un caiet de sarcini şi nicio referire la numărul acelor periferice, cum se denumesc şi unde sunt amplasate, astfel încât să existe o justificare reală a acelui preţ”, se arată în raportul Ministerului Sănătății.

Referitor la achiziția de servicii de securitate şi sănătate în muncă şi situaţii de urgenţă, inspectorii Ministerului Sănătății susțin că valoarea contractelor încheiate, cu încălcarea legii, în anii 2014 şi 2015 a fost de 63.996,00 lei fără TVA.

Pe de altă parte, contractul din anul 2016 a fost încheiat în conformitate cu ceea ce scrie la obiectul contractului “acte de autoritate, documente şi evidenţe specifice apărării împotriva incendiilor, aisgurarea instruirii personalului şi consultanţă, control intern, suport pentru instruire periodică”, pentru o valoare de 66.808,00 lei fără TVA. 

Potrivit inspectorilor, persoanele responsabile pentru neregulile semnalate DNA sunt managerul unității sanitare, directorul financiar-contabil, persoana responsabilă cu viza CFPP și persoana responsabilă cu viza bun de plată.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri