Extrădarea lui Ghiță mai așteaptă

Data actualizării: Data publicării:
sebastian ghita serbia_igpr

La solicitarea Ministerului de Justiție din România, judecătorii din Serbia au extins termenul până la care Guvernul României poate trimite documentele prin care solicită extrădarea lui Sebastian Ghiță la 40 de zile. În mod normal, Ministrul de Justiție trebuia să trimită aceste documente în 18 zile de la momentul în care omul de afaceri român a fost prins la Belgrad. 

De îndată ce actele vor sosi în Serbia, acestea vor fi traduse din limba română în sârbă, iar apoi magistrații vor verifica dacă sunt întrunite toate condițiile pentru ca Sebastian Ghiță să fie extrădat. În tot acest timp, omul de afaceri român rămâne în arest preventiv în Serbia. Pe 14 aprilie, fostul parlamentar a fost arestat preventiv pentru 60 zile, iar termenul poate fi prelungit până la un an. 

Sebastian Ghiţă a fost prins în urmă cu două săptămâni în Belgrad, la aproape patru luni după ce a reuşit să scape de filajul poliţiştilor. Din decembrie anul trecut, când a dispărut la finalul unei recepţii a Serviciului Român de Informaţii, prezenţa lui Sebastian Ghiţă ar fi fost semnalată în Bulgaria, Turcia, Grecia, Muntenegru, Croația, Ungaria, Austria, Franța şi Italia. Un adevărat tur de forţă pentru Sebastian Ghiţă, dacă ne gândim că pe numele său existau două mandate internaţionale de arestare, iar semnalmentele sale figurau în toate bazele de date ale poliţiilor europene.

A reuşit să treacă neobservat pentru că s-a folosit de documente false şi şi-a schimbat înfăţişarea. Pe site-ul Europol este încă în top 10 cei mai căutaţi infractori. Este singurul căutat pentru corupţie.

Fostul deputat şi-ar fi angajat un avocat sârb, unul care ar putea să boicoteze demersurile României speculând posibilele lacune din legislaţia sârbă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri