Fost procuror general, audiat la DNA

Data actualizării: Data publicării:
20171019_DNA_ILIE_BOTOS_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_2
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul procuror general al României Ilie Botoş a fost audiat joi la DNA. Procurorii l-au chemat în calitate de martor în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, motociclistul care a murit în octombrie 2015 în timp ce deschidea coloana oficială a fostului vicepremier Gabriel Oprea, acuzat în acest caz de ucidere din culpă.

La audierea de joi a participat şi avocatul familiei Gigină, care a precizat că săptămâna viitoare va da explicaţii în dosar şi Petre Tobă, care era șeful Inspectoratului General de Poliţie atunci cand s-a produs accidentul.

Cel care l-a propus ca martor pe Ilie Botoș a fost chiar fostul vicepremier Gabriel Oprea.

Ilie Botoş a spus, la ieşirea de la audieri, că a aflat despre accident a doua zi, că nu avea în atribuţii stabilirea dispozitivelor pentru coloanele oficiale şi că a dat explicaţii de natură tehnică. „Nu sunt un martor-surpriză, am fost propus de către avocaţi”, şi-a explicat Botoş prezenţa la DNA.

Ilie Botoş a spus că, în calitate de secretar de stat în Ministerul de Interne, el nu avea printre atribuţii stabilirea dispozitivelor pentru coloanele oficiale: „Nu erau în sarcina mea aspecte legate de dispozitiv”.

„Le-am spus procurorilor aspecte de ordin tehnic. Toate aceste aspecte le puteţi obţine de la procurorul de caz”, a adăugat Botoş.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este cercetat pentru abuz în serviciu privind folosirea nelegală a coloanei oficiale, dosar deschis după moartea poliţistului Bogdan Gigină.

În seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.

„În ceea ce priveşte cauza accidentului de circulaţie constând în viteza de deplasare (84 de km/h) şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de Interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinaţiei şi a momentului precis la care acesta trebuia să ajungă la destinaţie. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă”, susţin procurorii DNA.

La începutul acestei luni, Gabriela Oprea a fost audiat la DNA în dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Gigină, el susţinând, la ieşirea de la audieri, că a spus adevărul şi că este nevinovat. 

„Adevărul este că sunt nevinovat, eram în timpul serviciului. Din păcate, poliţistul a căzut în cele trei gropi, aflate la trei sute de metri de aici, care nu erau semnalizate corect şi nu au fost semaforizate”, a declarat Oprea. 

În acelaşi timp cu Oprea, la sediul central al DNA  s-a aflat şi avocatul familiei Gigină, care a spus că rudele poliţistului s-au constituit parte civiă în dosar fără a preciza suma pe care aceştia o solicită drept daune. 

(surse: Digi24, news.ro)

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri