Fostul președinte Ion Iliescu, la un pas de a fi judecat pentru Mineriada din 1990

Data actualizării: Data publicării:
170116_ILIESCU_PG_04_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul președinte al României Ion Iliescu e la un pas de a fi judecat pentru Mineriada din iunie 1990, cea care a pus capăt brutal demonstrației din Piața Universității, la scurt timp după primele alegeri libere de după decembrie 1989. Ion Iliescu a mai fost cercetat în 2007, dar dosarul nu a mai ajuns atunci să fie judecat. A fost întors din drum de procurorul general din acea perioadă, Laura Codruța Kovesi. Acum, și legea, și acuzațiile sunt altele, iar ancheta este, din nou, aproape de final. Dacă vor ajunge în instanță, procurorii îi vor avea în boxa acuzaților pe toți demnitarii vremii, inclusiv pe fostul premier și pe fostul șef al serviciului de informații.

- Domnule preşedinte, cine este responsabil pentru mineriada din 1990?

- O să daţi declaraţii astăzi domnule preşedinte?

- Ce o să le spuneţi procurorilor?

- Cine este vinovat domnule preşedinte?

- Ce vă reproşaţi domnule Iliescu?

- Nu aveţi nimic de declarat?

-  Vă consideraţi vinovat că au murit patru oameni?

- Nu. Bineînţeles că nu.

-  De ce, domnule preşedinte?

- Nu aveţi pe conştiinţă acei oameni din Piaţa Univerităţii, acele victime, domnule Iliescu?

- Cine a bătut manifestanţii din Piaţa Universităţii?

-  Cine a dat ordinele?

A fost avalanșa de întrebări cu care jurnaliștii l-au întâmpinat pe fostul președinte, luni, când a ajuns la Parchetul General.

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, se consideră nevinovat pentru ce s-a întâmplat în iunie 1990 în Piaţa Universităţii. Chiar dacă explicaţiile sale ar putea face lumină în acest caz, Ion Iliescu refuză să dea declaraţii. Tace şi în faţa camerelor de luat vederi, şi în faţa procurorilor. Vorbeşte, în schimb, avocatul său.

 - Cum a reacţionat domnul Iliescu aflând că de astăzi este inculpat?

Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu: Foarte bine, a luat act, urmează să ne pregătim apărarea, cam atât.

 - Se simte afectat de această acuzaţie ce l-ar putea aduce în faţa justiţiei?

Adrian Georgescu: Acestea sunt chestiuni pe care nu vreau să le discut.

 - Domnul Iliescu e pregătit pentru un proces? Face faţă unui proces?

Adrian Georgescu: De ce nu? Câtă vreme este este sănătos!

Pregătit sau nu, Ion Iliescu trebuie să înfrunte acuzaţia de infracţiuni contra umanităţii. Procurorii spun că el i-a chemat pe mineri la Bucureşti şi le-a cerut să evacueze Piaţa Universităţii.

Vă mulţumesc, încă o dată, tututor pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile. Că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplină civică muncitorească, oameni de nădejde, şi la bine, dar mai ales la greu”, spunea Ion Iliescu la 14 iunie 1990, adresându-se minerilor.

Patru oameni au fost împuşcaţi mortal, iar alţi peste 1200 au fost bătuţi de mineri şi de forţele de ordine. Ancheta în dosarul mineriadei a început în 1990. Procurorii au închis dosarul în 2009 şi ar fi rămas îngropat, dar, în 2015, după condamnări succesive la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, anchetatorii au fost forţaţi să-l redeschidă. Tot atunci au fost puse primele persoane sub acuzare. Alături de Ion Iliescu vor sta în boxa acuzaţilor Petre Roman, premierul României din 1990, Virgil Măgureanu- fost director al SRI, Adrian Sârbu - fost şef al cancelariei premierului şi Miron Cozma- fost lider al minerilor din Valea Jiului. În total sunt 18 persoane inculpate.

(sursa: Digi24 TV)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri