Gardienii de la penitenciarul Vaslui ameninţă cu greva

Data actualizării: Data publicării:
penitenciar vasluii

Situaţie îngrijorătoare la Penitenciarul Vaslui. Gardienii refuză să mai intre în ture şi cer intervenţia urgentă a ministrului justiţiei.

Mai mult de jumătate dintre angajaţii penitenciarului au semnat deja pentru acest protest prin care ar urma să fie blocată activitatea într-una din cele mai mari închisori din Moldova. Gardienii se plâng de numărul mare de ore suplimentare şi de lipsa de personal. De asemenea, ei cer deblocarea concursurilor de angajare. 

La Vaslui există cel mai mic raport între personalul operativ şi deţinuţi. Este vorba de doar 170 de angajaţi la peste 1.000 de deţinuţi închişi în penitenciar. Majoritatea angajaților au peste 180 de ore suplimentare, fiind si cazuri unde sunt peste 360 de ore suplimentare. Mai bine de jumătate dintre acestea sunt imposibil de recuperat.

„Personalul penitenciarului a făcut atât de mult ore suplimentare, încât situaţia devine insuportabilă, în special pe zona de operativ, personalul care intră direct în contact cu deţinuţii, cei care fac pază, supraveghere, escortare, însoţire, intervenţie în situaţiile de conflict este depăşit numeric într-un mod care nu poate fi suportat. Nu este unicat această situaţie, însă la Vaslui este una dintre cele mai grave situaţii în ceea ce priveşte deficitul de personal. Ar fi nevoie de cel puţin dublu. Practic, în operativ dacă discutăm de 170 de angajaţi ar trebui să fie cel puţin 340 pentru că serviciul este continuu”, a explicat la Digi24 Sorin Dumitrașcu, președintele FSANP.

Precizările Administrației Naționale a Penitenciarelor:

„La nivelul sectorului Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar  statul de organizare al locului de detenție este ocupat în proporție de 93%, fiind vacant un număr de 12 posturi,  iar la nivelul tuturor sectoarelor de activitate acesta este ocupat în proporție de 88%.

Administrația Națională a Penitenciarelor manifestă o preocupare continuă pentru ocuparea posturilor vacante din sistemul penitenciar, atât prin derularea de concursuri din sursă internă și externă, cât și prin pregătirea și repartizarea absolvenților instituțiilor de învățământ specifice sistemului penitenciar.

Astfel, la Penitenciarul Vaslui, în anul 2017, au fost repartizați 17 absolvenți ai Școlii de Pregătire a Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna și ai Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre, iar în perioada 2016-2017 au fost organizate 25  concursuri pentru 53 funcții de execuție și conducere vacante, fiind ocupate 36 dintre acestea.

De asemenea, începând cu data de 04.09.2017, Administrația Națională a Penitenciarelor și Ministerul Justiției au demarat demersuri pentru suplimentarea statelor de organizare ale unităților penitenciare. La finalizarea acestor demersuri preconizăm ca statul de funcții al Penitenciarului Vaslui să fie suplimentat cu aproximativ 70 de posturi.

În perioada 01.01.2017-01.12.2017, la Penitenciarul Vaslui, s-au înregistrat 30.956 ore suplimentare, iar din acestea au fost recuperate deja 27.883 și au mai rămas de recuperat 3073.

În prezent, la nivelul unității de detenție, activitatea specifică se desfășoară în condiții normale de lucru”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri