Imunitate sporită pentru judecătorii CCR

Data actualizării: Data publicării:
Curtea Constitutionala_ccr (3)

În comisia juridică din Camera Deputaților s-a dat aviz pozitiv pentru o imunitate sporită pentru judecătorii CCR. Urmărirea penală, arestarea, reținerea s-ar putea face numai după un vot în plenul CCR, cu susținerea a două treimi din judecători. 

Este inițiativa unui deputat al minorităților și a fost susținută de aproape toate partidele, excepție făcând deputații USR, cu trei voturi împotrivă și 14 pentru. Potrivit acestui proiect, nu pot fi reținuți penal, arestați, percheziționați, trimiși în judecată fără un vot al colegilor lor și este nevoie de două treimi pentru ca o decizie să fie luată. Și decizia de suspendare a judecătorului poate fi luată tot cu votul a două treimi din membrii CCR. 

Argumentul principal a fost acela de simetrie având în vedere că, în cazul miniștrilor și al parlamentarilor, camera din care fac parte este cea care decide dacă pot fi reținuți, arestați sau urmăriți penal.

"Nu susţinem, pentru că proiectul extinde o imunitate în favoarea judecătorilor constituţionali dincolo de prevederile Constituţiei. Modalitatea în care se poate ridica această imunitate este extrem de restrictivă", a spus Silviu Dehelean, deputat USR, citat de News.ro.

Liberalii au votat împotriva legii, dar nu s-au exprimat în cursul dezbaterilor.

Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a respins criticile opoziţiei, afirmând că este "opţiunea legiuitorului" cum decide ca judecătorii CCR să poată fi urmăriţi penal sau arestaţi.

Deputatul UDMR Marton Arpad a afirmat că legea este necesară pentru a asigura "simetria" din Constituţie cu alte funcţii importante din stat care beneficiază de imunitate. "Ce înseamnă simetrie? Pentru mine înseamnă că se solicită ca să avem aceeaşi modalitate de ridicare a imunităţii, adică simetrie cu ce există în Constituţie", a încercat el să explice.

Şi deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu a susţinut legea, afirmând că este necesară pentru "a nu se mai vorbi despre influenţa politicului asupra judecătorilor CCR".

CCR nu a transmis un punct de vedere asupra proiectului, fapt criticat de către deputatul PSD Florin Iordache, care a spus că ar fi fost "normal şi de bun simţ" să se ştie ce părere au şi judecătorii Curţii.

Proiectul va ajunge la votul final al Camerei Deputaţilor, apoi va fi transmis Senatului, în calitate de for decizional.

Deputatul minorităţilor naţionale Adnagi Slavoliub a depus, la Parlament, o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale care sporeşte imunitatea judecătorilor CCR şi care prevede că aceştia nu vor putea fi urmăriţi penal, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea a două treimi din membrii Curţii.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri