Instanţa decide azi dacă o arestează pe Olguţa Vasilescu. "Mă aşteptam la aşa ceva"

Data publicării:
olguta fara catuse inquam-1

 

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Anchetatorii spun că ar fi luat mită de patru ori în timpul campaniei din 2012, atunci când Olguţa Vasilescu, candidat al Partidului Social Democrat, încerca să câştige încrederea locuitorilor din Craiova ca să devină primar.

(...) Mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic”, potrivit DNA.

Citiţi şi:

De ce a reținut-o DNA pe Lia Olguța Vasilescu. Acuzațiile oficiale

Politicienii pe care Olguța Vasilescu îi acuza de corupție

Avocatul Olguței Vasilescu: Dosarul nu are legătură cu Adrian Mititelu

C. T. Popescu: Nu este finalul carierei politice a Olguței Vasilescu. La noi, hoții sunt simpatizați

Elena Udrea: Sunt indignată de felul în care Lia Olguța Vasilescu a fost scoasă cu cătușe din sediul DNA

Potrivit procurorilor, oamenii de afaceri s-au conformat. Au plătit 135.000 euro pentru materiale electorale, dar şi pentru organizarea unor spectacole de susţinere a Olguţei Vasilescu.

În 2014 edilul le-ar fi cerut din nou bani. Peste 500.000 de lei ar fi primit, atunci, susţin investigatorii DNA, de la cei care derulau contracte cu Primăria Craiova. Toată mita ar fi intrat în contul unei asociaţii non-profit.

În acte, banii de mită ar fi fost justificaţi drept plăţi pentru lucrări de reabilitare a unor faţade de clădiri din Craiova. Odată achitate sponsorizările, primarul ar fi avut grijă ca toate contractele să-şi urmeze cursul fără probleme, mai spun anchetatorii.

Pe baza probelor strânse într-un dosar, investigatorii DNA au chemat-o pe Lia Olguţa Vasilescu să răspundă mai multor întrebări. După două ore, edilul Craiovei a ieşit cu mâinile încătuşate şi a declarat presei că se aştepta „la aşa ceva”.

Avocatul Radu Marinescu: „Posibila folosire a influenţei ca şi candidat în alegeri, faţă de oameni de afaceri pentru sponsorizări. Nu pot să vă dau detalii cu privire la persoane sau sume. Ce a fost ca sponsorizare în campania electorală are acoperire scriptică”.

Potrivit unor informaţii, denunţătorul din acest dosar ar fi apropiat cu unul dintre contracandidaţii Liei Olguţa Vasilescu la Primăria Craiovei. În acelaşi dosar, mai sunt cercetate în libertate alte două persoane: un funcţionar al primăriei şi reprezentatntul asociaţiei prin care s-ar fi primit o parte din mită.

O firmă ar fi plătit concertul susținut de Goran Bregovici în campania electorală a Liei Olguța Vasilescu

Costurile concertului susținut de Goran Bregovici în campania electorală din 2012 a Liei Olguța Vasilescu pentru funcția de primar al Craiovei, inclusiv cheltuielile pentru deplasarea artistului, au fost plătite de reprezentantul unei societăți comerciale care era interesată în obținerea unor contracte cu administrația locală, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare.

Conform acelorași surse, campania electorală din 2012 a fost susținută cu materiale publicitare achitate de firme ai căror reprezentanți au ținut cont de influența pe care Lia Olguța Vasilescu, la acea vreme senator PSD și vicepreședinte al organizației județene din Dolj, ar fi putut-o exercita la nivel central sau local în legătură cu diferite contracte cu Primăria Craiova. În plus, camioanele încărcate cu materialele de publicitate electorală erau transportate în locurile indicate de candidată.

Lia Olguța Vasilescu ar mai fi pretins de la două firme, în anul 2014, sponsorizări pentru reabilitarea fațadelor unor imobile din zona centrală a Craiovei, în perspectiva desfășurării unui festival internațional de teatru. Sponsorizările, cifrate la zeci de mii de lei, ar fi fost realizate prin intermediul Asociației Pro Craiova.

Olguţa Vasilescu ar fi cerut mită pentru a înfrumuseţa clădirile din Craiova înainte de Festivalul Shakespeare

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a cerut mai multe sponsorizări patronilor unor firme care aveau contracte cu primăria pentru a reabilita faţade ale unor clădiri din oraş, înainte de a avea loc ediţia din 2014 a Festivalului Shakespeare, au declarat pentru news.ro surse judiciare.

Potrivit surselor citate, în primăvara anului 2014, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, ”cunoscând că o societate comercială avea în derulare cu municipiul Craiova două contracte din 2013”, i-ar fi cerut reprezentantului acestei societăţi să efectueze o sponsorizare pentru reabilitarea unor faţade de imobile din centrul Craiovei.

Sponsorizarea a fost făcută de firmă în primăvara anului 2014 în cuantum de aproximativ 54.000 de lei, prin intermediul Asociaţiei Pro Craiova.

Despre sponsorizare a ştiut şi Radu Preda, administratorul municipiului Craiova.

În primăvara aceluaiaşi an, Olguţa Vasilescu, în prezenţa lui Radu Preda, i-a cerut reprezentantului firmei care executa lucrări la Teatrul Naţional ”Marin Sorescu” din Craiova să facă o sponsorizare pentru reabilitarea unor faţade de imobile din centrul Craiovei, înainte de Festivalul Shakespeare din luna mai.

Şi în acest caz s-a încheiat între firmă şi Asociaţia Pro Craiova contractul de sponsorizare, pentru execuţie lucrări în valoare de 74.000 lei, mai arată sursele citate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri