Judecătoarea Camelia Bogdan critică decizia CCR

Data actualizării: Data publicării:
170222_CAMELIA_BOGDAN_PICCJ_08_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Judecătoarea Camelia Bogdan a declarat, referitor la decizia CCR de ieri, că este posibil ca și Curtea Constituțională a României să „imixtioneze în activitatea organelor de anchetă”. De asemenea, judecătoarea a declarat că trebuie încurajată cercetarea de către organele competente atunci când există suspiciunea rezonabilă că se comit infracțiuni chiar și prin acte de legiferare. 

„Depinde și dacă CCR nu imixtionează prin această afirmație, eu nu am văzut comunicatul. Este posibil ca și CCR să imixtioneze în actul de justiție. Dacă există suspiciunea rezonabilă că anumite persoane săvârșesc infracțiuni chiar și prin acte de legiferare aceste aspecte trebuie lămurite de către organele de urmărire penală. Nu am văzut comunicatul și mă feresc să fac comentarii”, a spus judecătoarea. 

Întrebată dacă procurorii mai pot ancheta legalitatea emiterii unor acte normative, Camelia Bogdan a declarat că „nu este prima dată când se fură prin lege”. 

„Există legi prin care s-au sifonat bani de la bugetul de stat, a fost dată în considerarea calității o anumită persoană. Nu este prima dată când se întâmplă în România. Cu siguranță că da. Trebuie încurajată această activitate (n.red anchetarea). Dacă se constată, spre exemplu, că se încearcă dezincriminarea unei infracțiuni de către o persoană care este inițiatorul unui proiect de lege, al unui cod,  în favoarea unei persoane apropiate și face demersuri, trafic de influență, trebuie încurajată anchetarea acestei situații. Imixtionează (CCR n.red) , din punctul meu de vedere, dacă se fac astfel de afirmații în activitatea organelor de anchetă. Dar repet nu am văzut, vă spun doar ca problemă de drept”, a explicat judecătoarea. 

Judecătorii CCR au decis, ieri, că există un conflict juridic între Direcția Națională Anticorupție și Guvern, în ceea ce privește anchetarea de către DNA a modului în care a fost elaborată Ordonanța de Urgență 13. Sesizarea a fost ridicată de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. 

Decizia CCR a venit  în aceeași zi în care DNA a clasat o faptă din dosarul privind OUG 13 şi a trimis cauza la Parchetul instanţei supreme pentru continuarea cercetărilor pentru favorizarea făptuitorului, fals intelectual, prezentarea de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri şi de probe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri