Jurnalistul român care a tradus pentru „The Sun”: Nu a fost o înscenare!

Data publicării:
oua kinder reportaj the sun

Traducătorul folosit de britanicii de la „The Sun” atunci când au făcut reportajul despre presupușii minori puși la muncă în România pune paie pe foc. Spune că nu poate fi vorba despre înscenare, așa cum acuză femeia din reportaj, şi susține că mulţi adulţi din zonă câştigă bani negri de la fabrica respectivă.

Între timp, procurorii de la crimă organizată au formulat acuzaţii dure, de trafic de minori, şi caută vinovaţi după reportajul apărut în tabloidul britanic „The Sun”. 

Englezii au scris că mulţi părinţi din Carei îşi pun copiii să lucreze pentru fabrica locală ce produce jucăriile din ouăle de ciocolată Kinder. Toţi cei implicaţi vor fi audiaţi.

Între timp, Mihai Belu, un fost jurnalist român, care i-a însoţit pe britanici în România, spune că nu poate fi vorba despre o înscenare şi susține că mulţi adulţi din zonă câştigă bani negri făcând jucării acasă.

Mihai Belu, translatorul echipei de jurnaliști The Sun, a declarat telefonic pentru Digi24: „Pot să vă spun că a fost o investigație făcută după toate normele jurnalistice. Toate aspectele semnalate în acel material sunt așa cum au fost semnalate.”

Translatorul bitanicilor susţine că mulţi localnici din Carei lucrează fără acte la fabrica de asamblat jucării pentru ouă de ciocolată. La fel ca şi femeia care a apărut, împreună cu copiii, în reportajul The Sun.

Inspectorii de muncă din Satu Mare fac, la rândul lor, o anchetă.

Ioan Flore, purtătorul de cuvânt al ITM Satu Mare: „Unele semnale există, dar vrem să avem totuşi probe...”

Reprezentanţii firmei care asamblează jucăriile introduse în ouă de ciocolată nu au comentat situaţia până acum.

În altă ordine de idei, Direcția pentru Protecția Copilului Satu Mare a anunţat că va oferi consiliere minorilor care apar în materialul din The Sun. Consideră că au fost victimele unui abuz emoțional, după apariţia articolului.

Jurnaliștii britanici susțin că în România copiii sunt puși să lucreze acasă chiar și 13 ore pe zi pentru a ambala jucării care se găsesc în ouă de ciocolată.

Urmează ca procurorii să stabilească dacă vor pune și persoane sub acuzare, deocamdată ancheta se referă doar la fapta propriu-zisă.

Mama copiilor susține că reportajul este o înscenare

Reportajul jurnaliştilor de la The Sun, care arăta copii exploataţi prin muncă în România, ar fi o invenţie. Este ceea ce susţine acum mama celor doi minori care apar în imagini. Jurnaliştii britanici spuneau în reportaj că o femeie din Carei şi copiii ei sunt folosiţi de o importantă companie să asambleze jucării pentru surprizele din ouăle de ciocolată.

O echipă Digi24 a stat de vorbă cu femeia care apare în reportajul britanicilor. Aceasta susţine că totul este o înscenare că a acceptat să apară în filmare cei doi copii doar pentru că i s-a promis că soţul ei va primi un loc de muncă în Marea Britanie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri