Kovesi: Actele unui procuror sunt verificate chiar și de 10-15 judecători

Data actualizării: Data publicării:
KOVESI

Șefa DNA a spus, la prezentarea bilanțului pe 2016, că atacurile la adresa sistemului judiciar, dar și la adresa DNA, au fost fără precedent. Multe dintre aceste atacuri au venit de la persoanele inculpate de DNA. Laura Codruța Kovesi a precizat că un procuror nu are cum să inventeze probe, pentru că sunt verificate chiar și de 10-15 judecători, care pot respinge probele false.

Laura Codruța Kovesi a spus că sistemul de justiție s-a confruntat cu „cu atacuri incredibile, pornind de la dezinformări calomnioase până la angajarea unor firme specializate în acțiuni de intimidare”.

Șefa DNA a precizat că a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii și a adăugat că „respectăm libertatea de opinie, dar considerăm că nu trebuie neglijat fenomenul informațiilor false care schimbă percepția unor realități și poate afecta grav credibilitatea și încrederea, inclusiv în sistemul de Justiție”.

„Noi suntem procurori și am depus un jurământ, acela să respectăm legea. Indiferent dacă suntem lăudați sau criticați, legea ni se aplică și nouă. Tot ceea ce facem, facem sub controlul CSM și al instanțelor. Un procuror nu falsifică dosare, nu fabrică probe, nu urmărește agende obscure și nici nu face jocuri politice. Mai mult decât atât, alți magistrați, judecătorii, vin și controlează munca procurorilor și măsurile dispuse de aceștia. Astfel de acuzații au fost făcute de cele mai multe ori de inculpații și condamnații din dosarele noastre sau de cei care îi susțin. Presiunile exercitate în spațiul public depășesc limitele unor critici acceptabile într-o societate democratică, mai ales în condițiile în care ele au venit din partea unor condamnați sau inculpați care dețin sau au deținut funcții importante în stat”, a spus Kovesi.

„Dar cetățenii trebuie să știe că actele unui procuror sunt verificate, aprobate sau respinse de judecători. În cadrul unui proces penal judecă mai mulți judecători. Uneori, între 10 și 15 judecători, chiar de la instanțe diferite. Ei decid în dosarele DNA. Atunci când procurorii au încălcat legea sau etica au ajuns în fața instanței sau au plecat din DNA”, a adăugat șefa DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri