Kovesi, la CSM, despre controlul la DNA: O procedură pe care nu am întâlnit-o în 22 de ani

Data actualizării: Data publicării:
160610_interviu_laura_codruta_kovesi_15_INQ_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Laura Codruţa Kovesi este la CSM, pentru a-și susține punctul de vedere cu privire la controlul făcut, în vară, de Inspecția Judiciară. Raportul are peste 500 de pagini şi recomandă, în final, menținerea în funcție a șefei DNA.

ACTUALIZARE 10.50. Laura Codruța Kovesi este la CSM. Ea a spus că asfel de controale din partea Inspecției Judiciare sunt binevenite, dar că în acest caz echipa de control nu a respectat mai multe reguli.

"Am constatat că nu există un raport de control în sensul legii. (...) Am constatat că există trei acte de control. Avem un act intitulat raport de control, care este semnat de trei inspectori care au făcut parte din echipa de șase inspectori ce au controlat DNA, inspectori care semnează în totalitate acel act de control, apoi avem trei inspectori care semnează anumite file din actul de control, o procedură pe care eu, personal, nu am întâlnit-o în cei 22 de ani de activitate și nici în alte rapoarte de control (...),. Apoi avem o notă de opinie separată formulată de trei inspectori judiciari și mai avem un alt act de control, dacă putem să îl intitulăm așa, și anume o notă întocmită de directorul Direcției din cadrul IJ care a avizat acest raport, notă în care însuși directorul acestei direcții constată că raportul nu a respectat structura și nu a fost întocmit așa cum normele privind inspecțiile le cer", a declarat Kovesi, citată şi de Agerpres.

"Prima noastră observație vizează această chestiune — că nu există un raport de control unic, dar mai mult decât atât nu există concluzii unitare și armonizate. Vedem că în actele de control concluziile sunt diferite pe aceeași chestiune, chiar dacă structura de parchet este unică, problema identificată este unică, concluziile inspectorilor sunt diferite", a mai explicat Kovesi.


În document sunt și observații privind unele probleme legate de repartizarea dosarelor. Apar şi reproșuri făcute de o parte a echipei de inspectori, după ce procurorul șef al DNA a refuzat să prezinte dosarele instrumentate, înainte revocare, de Mihaiela Moraru Iorga.

CSM a audiat-o, ieri, pe Elena Rădescu, şefa echipei de control. Aceasta a susţinut că o parte din inspectorii pe care i-a coordonat au avut un comportament necorespunzător şi i-au umilit pe procurorii anticorupţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri