Laura Codruța Kovesi, verificată de Inspecția Judiciară

Data actualizării: Data publicării:
160610_interviu_laura_codruta_kovesi_15_INQ_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Șefa DNA este verificată de Inspecția Judiciară, la sesizarea ministrului Justiției. Tudorel Toader a declarat luni dimineață că a cerut o analiză a activității manageriale.

Ministrul a declarat astăzi că activitatea managerială a procurorului general Augustin Lazăr, dar mai ales cea a șefei DNA sunt verificate la sesizarea sa.

Spuneam că e vorba de o evaluare a actitivității în general a DNA, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte, o evalure a managementului respectivelor autorități. Sper să se constate că nu avem o justiție selectivă, să se constate că sesizările, cauzele deduse spre urmărirea penală au fost puse pe rol, soluționate cu celeritate, să răspundă cerinței de soluționare a cauzelor într-un termen rezonabil și mai sper să se respecte și cronologia soluționării funcție de cronologia înregistrării”, a declarat Tudorel Toader.

El a adăugat că în România se produc multe tragedii pentru că oameni nevinovați sunt anchetați și trimiși în judecată.

„Avem nevoie de o justiție dreaptă. Susţin combaterea faptelor de corupție, dar, ca ministru, sunt obligat să nu văd doar partea pozitivă, că mulți inculpați sunt condamnaţi, să văd si partea negativă, că, din păcate, mulți cetățeni, mulți români sunt arestați, urmăriți penal, anchetați, trimiși în judecată, eventual și condamnați, pentru ca ulterior să se constate că sunt nevinovați, ceea ce e o tragedie pentru cel în cauză și o pată neagră pentru Justiție”, a precizat el.

Ministrul a mai spus că nu e posibil ca în zece ani activitatea unei persoane să nu fie verificată, făcând o referire clară către Laura Codruța Kovesi.

Toader a mai spus că nu ia în calcul o discuția cu șefa DNA, pentru că nu vrea să se substituie Inspecției Judiciare. „Ministrul Justiției nu-i cheamă pe cei reclamați împotriva cărora se reclamă nemulțumirea, pentru că s-ar duce în zona controlului”, a subliniat el.

Inspecția Judiciară analizează deja înregistrările publicate în urmă cu două săptămâni de postul de televiziune România TV. În una dintre ele, Kovesi i-ar spune procurorului Jean Uncheşelu că îşi doreşte să „ajungă mai repede” la „domnul premier” care a semnat „contractele cu casele”. „Uncheşelu (procurorul Jean-Nicolae Uncheşelu, care l-a trimis în judecată pe Victor Ponta în dosarul Turceni-Rovinarii- n.r.), ştiţi ce îmi doresc? Să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. (...) Şi-am avut o discuţie la Cheile Grădiştei şi tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate aşa, că suntem toţi, ne lămurim ce s-a întâmplat”, spune procurorul şef al DNA.

În alte înregistrări, Kovesi le reproşează procurorilor că nu îşi fac treaba, că „de cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA”, iar cine s-a speriat sau nu are chef de muncă să plece. Ea face referire şi la dosarul privind Ordonanţa de Urgenţă 13. De asemenea, Kovesi mai spune că şi-ar fi dorit ca după decizia CCR privind ancheta declanşată în cazul OUG 13 DNA să iasă „cu un dosar, cu un ministru” sau măcar cu un dosar important.

Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan, că înregistrarea conţine „fragmente” rostite de procurorul şef al DNA în mod public sau la diverse şedinţe, iar între acele declaraţii sunt intercalate sintagme care nu îi aparţin șefei DNA. Imediat, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va sesiza Inspecţia Judiciară.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri