Laura Ștefan, despre decizia CCR privind abuzul în serviciu: Nu cred că dosarele DNA vor fi afectate semnificativ

Data publicării:
laura stefan digi


„Nu cred ca în dosarele DNA vorbim despre încălcări minore ale unor reguli introduse prin hotărâri de Guvern, ordine de miniștri. Eu cred că DNA face dosare atunci când e vorba de încălcări grave ale legii și dacă e așa cred că dosarele DNA nu vor fi afectate într-o maniera semnificativă pentru ca această teză a încălcării vădite a legii e păstrată ca urmare a deciziei CCR”, a spus experta în anticorupție.

Laura Ștefan a explicat că atunci când vorbim este răspunderea penală este foarte important ca orice cetățean să înțeleagă ce nu are voie ce să facă, de accea CCR a ales să interpreteze sintagma „în mod defectuos” cu „prin încălcarea legii”. 

Nu cred că e nicio tragedie, dramă să lămurim ce se înțelege printr-un concept sau altul atunci când vorbim de legea penală și cred că de altfel dosarele penale mari pe care le-am văzut de abuz în serviciu priveau în general încălcări majore ale legislației. Presupun doar că afluența crescută de cazuri din ultima perioadă a generat o variație semnificativă în jurisprudență. A adus în fața instanțelor de judecată situații diverse care nu era neapărat tratate ca abuz în serviciu până acum. Nu mă refer la marile dosare. Curtea nu e ținută de practica sa anterioară, nu e o surpriză atunci când practica asta se schimbă și insist pe ideea că o infracțiune trebuie să fie previzibilă. Fiecare cetățean al României trebuie să știe exact despre ce interdicții vorbim când punem în discuție răspunderea penală

În detalii vom putea discuta abia după ce vom vedea publicarea deciziei CCR. Ce e important atunci când se analizează constituționalitatea unei infracțiuni e predictibilitatea ei adica în ce măsură e clar pentru orice om din România ce anume nu trebuie să faca pentru a nu suporta rigorile legii penale. Nu se pune problema dispariției cu totul a infracțiunii de abuz în serviciu din legislația românească așa cum era previzibil. Discuțiile s-au purtat mai ales cu privire la sintagma „în mod defectuos” și Curtea spune că trebuie să interpretăm această sintagmă ceva mai clar apăsat înțelegând prin defectuos prin încălcarea legii”, a spus Laura Ștefan. 

Judecătorii Curții Constituționale au decis, miercuri, că actuala definiție a abuzului în serviciu din Codul Penal este neconstituțională dacă se referă la fapte care nu au de-a face cu încălcarea legii. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Citiți și:
Cum vor fi afectate dosarele DNA după decizia CCR? Explicațiile judecătorului Petre Lăzăroiu


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...