Legea lui Dragnea, care elimină 102 taxe, pe masa CCR

Data actualizării: Data publicării:
CCR SESIZARE

Judecătorii CCR analizează, miercuri, constituţionalitatea legii care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale, iniţiată de liderul PSD Liviu Dragnea. Cel care a contestat legea a fost președintele Klaus Iohannis. Şeful statului a precizat că eliminarea acestor taxe ar putea afecta supraviețuirea unor instituții publice și ar avea un impact prea mare asupra bugetului. Dezbaterea de la CCR are loc la numai o zi de la solicitarea lui Liviu Dragnea adresată premierului Dacian Cioloș de a amâna reducerea a trei taxe, prevăzută de Codul fiscal.

Președintele Iohannis a subliniat, în motivarea deciziei, că prin lege sunt încălcate normele constituţionale referitoare la principiul separaţiei puterilor în stat şi cel al legalităţii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum şi cele care guvernează bugetul public naţional.

De asemenea, a acuzat încălcarea atât a normelor constituţionale, a Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, cât şi a Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Klaus Iohannis a spus că se aplică şi în acest caz prevederile prin care sunt interzise modificări majore în fiscalitate cu șase luni înainte de alegeri, pentru că măsurile adoptate vor produce consecinţe imediate, fiind afectată execuţia în curs a bugetului de stat, şi nu doar a bugetului viitor.

Klaus Iohannis mai spune în sesizarea de neconstituţionalitate că Parlamentul trebuia să identifice în mod concret şi sursa de finanţare necesară pentru aplicarea legii şi să găsească soluţii concrete, având în vedere faptul că eliminarea simultană a acestor taxe implică o reducere importantă a veniturilor bugetare, în condiţiile în care serviciile  publice pentru care acestea se achitau trebuie prestate în continuare.

Președintele a atras atenția că legea este lipsită de predictibilitate şi coerenţă, deoarece nu cuprinde soluţii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite.

Şeful statului a scris în sesizare şi despre situaţia TVR şi a Radioului public, arătând că eliminarea taxei radio-TV este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaţilor, în cazul în care instituţiile ar rămâne bugetate doar de la stat, şi poate afecta autonomia serviciilor publice de radio şi televiziune.

Iohannis a criticat şi eliminarea timbrului de mediu, spunând că sunt afectate programele finanţate din fonduri externe nerambursabile în lipsa unor măsuri compensatorii, dar ar încălca şi normele UE în materie.

În final, Iohannis a avertizat că prin această lege România riscă să depăşească ţinta de 3% de deficit, agreeată de ţara noastră în faţa organismelor internaţionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri