Explicaţiile procurorilor români pentru presa străină

Data actualizării: Data publicării:
augustin lazar interviu digi

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, se teme că direcţia pe care o conduce ar putea fi desfiinţată de actualii guvernanţi. Ingrijorarea a fost exprimată într-un interviu pentru televiziunea BBC. De asemenea, şefa DNA a spus pentru Agenţia France Presse că lupta anticorupţie este ameninţată în permanenţă din cauza tentativelor de schimbare a legilor de pe o zi pe alta. Pentru presa străină a vorbit şi procurorul general al României. Augustin Lazăr a acuzat Guvernul de tupeu pentru că a încercat să prezinte o strategie infracţională pentru lupta împotriva infracţiunilor.

În interviul acordat cotidianului italian La Repubblica, Laura Codruţa Kovesi a explicat cum, în ciuda abrogării, Ordonanţa 13 ar putea ajunge să-şi producă efecte. „Din păcate, (n.r. Ordonanţa 13) poate fi aplicată. În pofida măsurii de abrogare adoptate duminică de Guvern. Ordonanţa de abrogare conţine formulări declarate neconstituţionale de CCR. Fiind neconstituționale, revocarea ordonanței ar putea fi invalidată", a declarat procurorul şef al DNA.

Şi nu este singura îngrijorare exprimată de procurorul şef al DNA. Într-un interviu, de această dată pentru BBC, Laura Codruţa Kovesi a spus că se teme de o posibilă desfiinţare a instituţiei pe care o conduce. „Începând de acum va exista un risc uriaş la adresa sistemului judiciar, zilnic. (...) Pentru că zilnic putem afla despre o nouă modificare, putem afla despre modificări ale jurisdicţiei noastre sau biroul nostru poate fi dizolvat şi să nu mai existe", a afirmat aceasta.

Despre aceleaşi temerile legate de desfinţarea DNA a vorbit şi pentru presa olandeză. În articolul intitulat „Cea mai grea săptămână pentru şefa campaniei anticorupţie din România”, Laura Codruţa Kovesi a povestit pentru publicaţia NRC Handelsblad că atunci când a primit de la Guvern textul OUG 13, mai întâi nu i-a venit să creadă ce citeşte. Şi-a dat seama apoi că situaţia era foarte serioasă şi crează un precedent periculos şi care poate afecta activitatea DNA.

Îngrijorări privind deciziile luate de Guvernul Grindeanu a exprimat în presa străină şi procurorul general al României, Augustin Lazăr. „Guvernul a avut tupeul să prezinte o strategie infracţională pentru lupta împotriva infracţiunilor. (...) A fost o serie de coincidenţe ciudate care ne-a arătat că această ordonanţă a fost concepută pentru a avea anumiţi beneficiari concreţi, selectaţi. S-au gândit că este o idee bună să salveze pe cineva care are un proces în desfăşurare chiar acum. Iar asta se numeşte conflict de interese”, a declarat acesta pentru El Pais. Augustin Lazăr a explicat şi ce i-a motivat pe români să iasă în stradă iniţial şi de ce nu sunt dispuşi să renunţe la proteste, deşi contestata ordonanţă a fost abrogată de Guvern. „Românii s-au obişnuit să îi vadă pe infractori după gratii (...). Astăzi avem o nouă generaţie de oameni care au schimbat lucrurile, profesionişti, freelanceri, oameni care au putut studia, care îşi plătesc taxele, o clasă de mijloc importantă cu mai multă conştiinţă civică, oameni care nu mai acceptă ca cineva să le bage mâna în buzunar", a explicat procurorul general pentru cotidianul spaniol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...