Iordache, despre grațiere și modificarea CP: Spun clar că urmează lege organică introdusă în Parlament

Data actualizării: Data publicării:
170130_DEZBATERE_GRATIERE_07_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam/ Octav Ganea

Ministrul Justiţiei spune că va renunţa la ideea ordonanţelor de urgenţă pentru graţiere şi modificarea Codurilor Penale și susține că acestea vor fi legi organice. Florin Iordache a făcut această precizare răspunzând unei întrebări puse de jurnalistul Liviu Avram.  

„În urma dezbaterii punctele de vedere majoritare pe ce înseamnă legea grațierii și subiectele celelalte, spun foarte clar că urmează lege organică introdusă în Parlament”, a spus ministrul. 

Nu este încă definitiv faptul că Exectivul a renunțat la trecerea acestor proiecte prin ordonanță de urgență, dar ministrul Florin Iordache a lăsat să se înțelegă că cele două proiecte vor ajunge în Parlament sub formă de lege organică. 

Ministrul Justiției a promis că la finalul dezbaterii va face noi precizări. 

Aproximativ 200 de persoane participă, luni, la dezbaterea publică organizată de Ministerul Justiţiei pentru discutarea celor două proiecte controversate, al graţierii colective şi cel de modificare a Codului penal, prin care se propun amendamente la definiţiile abuzului în serviciu şi conflictului de interese.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.

În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi că beneficiari ai folosului patrimonial de pe urmă faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri