Iordache: Tot dezbatere e și asumarea răspunderii Guvernului

Data actualizării: Data publicării:
170130_DEZBATERE_GRATIERE_03_INQUAM_Octav_Ganea

Ministrul Justiției a declarat, la finalul dezbaterii privind proiectele de grațiere și modificarea Codurilor Penale, că va modifica textele celor două proiecte și până când textul lor nu este finalizat nu poate spune cu ce recomandare va merge în fața Guvernului, respectiv dacă va propune adoptarea proiectelor prin OUG, asumarea răspunderii Guvernului, sau prin lege organică. De asemenea, Florin Iordache a refuzat să precizeze ce hotărâri ale CCR îl obligă să modifice Codurile Penale sau ce prevederi ale proiectelor de lege vor fi modificate în urma dezbaterilor de astăzi. 

„Am întrebat în sală - mulţi ziceau să fie (dezbătută n.red) în Parlament, dar dezbatere e și când îşi asumă guvernul. În alea cinci zile, tot dezbatere înseamnă când se depun amendamente şi guvernul le poate asuma sau nu. Până nu finalizez textele acestor acte nu pot spune cu ce recomandare mă duc. Voi avea o discuție cu premierul României și vă voi anunța. Voi veni in faţa guvernului cu nişte acte coerente care să respecte consultarea publică”, a spus ministrul Florin Iordache, întrebat sub ce formă vor fi adoptate proiectele.

Anterior, într-o discuție cu jurnalistul Liviu Avram, ministrul a lăsat să se înțelegă că cele două proiecte vor ajunge în Parlament sub formă de lege organică.  Ministrul Justiției a mai precizat că are în vedere un pachet mai larg de legi privind grațierea. 

Florin Iordache a spus că în urma dezbaterilor de astăzi, cele două proiecte vor fi modificate, iar „prevederile neclare sau în neconcordanţă vor fi eliminate”. Totuși, ministrul nu a dorit să spună ce anume va fi eliminat din textul proiectului. Mai mult, întrebat dacă prevederile care vizează abuzul în serviciu vor fi eliminate, ministrul a spus că „vom vedea”. 

De asemenea, întrebat ce hotărâri ale Curții Constituționale îl obligă să modifice Codurile Penale, ministrul a refuzat să răspundă, precizând că totul va fi cuprins în expunerea de motive a proiectului.

Totodată, întrebat despre solicitarea adresată Guvernului de către preşedintele Iohannis, de a abandona demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, Iordache a răspuns: „vom veni în faţa Guvernului cu nişte acte coerente care să raspundă consultării publice”. 

Referitor la acuzația că aceste proiecte de lege favorizează anumiți politicieni, ministrul Justiției a spus că legile nu se fac pentru politicieni ci pentru „politica penală a statului”. 

„Actele nu se fac pentru politicieni, ci pentru politica penală a statului. Nu am avut în vedere o anumită persoană”, a asigurat Florin Iordache. 

Dezbaterea publică organizată la Ministerul Justiției a durat aproape patru ore, timp în care au luat cuvântul jurnaliști, reprezentanți ai societății civile, persoane care au fost condamnate penale, și rude de-ale unor persoane închise acum în penitenciare. 

Discuțiile au avut loc în condițiile în care aseară s-au înregistrat cele mai ample proteste de stradă față de aceste două proiecte de ordonanță. Peste 90.000 de oameni au protestat, duminică seară, în toată țara și în diaspora față de proiectul amnistiei și cel al modificării Codului penal.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri