Cel mai mare protest din ultimele decenii: peste 90.000 de oameni se opun grațierii

Data actualizării: Data publicării:
170129_PROTEST_GRATIERE_29_INQUAM_Octav_Ganea

Duminică au avut loc cele mai ample manifestaţii sociale din România din ultimii 25 de ani. Aproape 100.000 de oameni au protestat, în toate marile oraşe din țara, față de ordonanţele privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

170129_PROTEST_GRATIERE_25_INQUAM_Octav_Ganea
170129_PROTEST_GRATIERE_25_INQUAM_Octav_Ganea

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Actualizare 21:30. Protestul se apropie de final. Oamenii încep să plece spre case, Piața Victoriei eliberându-se încet încet de miile de oameni.

Actualizare 20:40. Piața Victoriei este plină și în continuare ajung oameni. Coada se întinde până la Piața Romană. Ei scandează „Jos Guvernul”, „Dragnea, nu uita, te aşteaptă Laura”, „Hoţii”, „Iliescu lângă Vişinescu”, „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta”, „La închisoare, nu la guvernare”, „DNA să vină să vă ia”. 

proteste Cluj 1 290117
proteste Cluj 1 290117

Fotogalerie cu protestele din România

BUCURESTI - PROTEST - GRATIERE
Foto: Inquam Photos/Liviu Florin Albei

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani, precum şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la şapte la trei ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.

În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

Actualizare 20:00. Sunt 50.000 de manifestanți doar în București. Coada se întinde între Piața Universității și Piața Victoriei. Numărul manifestanților a crescut în Timișoara la 11.000, la Sibiu - 10.000, la Cluj - 10.000.

Actualizare 19:35. Primii manifestanți încep să ajungă din nou în Piața Universității și se îndreaptă către sediul Guvernului, în Piața Victoriei. Sunt peste 30.000 de manifestanți.

Reporterii Digi24 estimează 10.000 de manifestanți și în Cluj-Napoca, iar în Timișoara aproape 8.000 de oameni. În Sibiu se opun ordonanțelor peste 5.000 de oameni, la Iași manifestează 3.000, la Brașov 2.000, iar în Constanța aproximativ 1.000. În celelalte orașe din țară numărul manifestanților este de ordinul sutelor.

Actualizare 19:20. Numărul prostatarilor din București a crescut la peste 30.000. Ei protestează la Ministerul Justiției și CNA, iar primii dintre ei se îndreaptă către Piața Victoriei, la Guvern. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Actualizare 18:45. Sunt peste 20.000 de oameni în București. Ei se îndreaptă pașnic către Ministerul Justiției, Avocatul Poporului și CNA, toate trei fiind în aceeași zonă. La această oră abia pleacă ultimii oameni din Piața Universității, în timp ce primii oameni se apropie de Bulevardul Libertății.

Sunt circa 10.000 de oameni în Cluj, în jur de 8.000 în Timișoara. În Sibiu manifestează 5.000, iar în Iași sunt circa 2.000-3.000, relatează Digi24 TV.

Sunt sute sau chiar mii de protestatari și în Brașov, Craiova, Alba Iulia, Arad, Pitești, Târgu Mureș, Bacău, Constanța, Buzău ori Galați.

Actualizare 18:30. Peste 35.000 de români protestează în orașele din țară față de ordonanțele de urgență promovate de Guvernul Grindeanu.

Actualizare 18:10. Protestatarii au plecat în marș către Ministerul Justiției și Consiliul Național al Audiovizualului. Sunt cel puțin 15.000 de oameni în București.

Se scandează: „Romania, trezeste-te!”, „România cere: fără grațiere!”, „Demisia!”, „Justiție, nu corupție”, „Antena 3, niște derbedei”, „PSD, ciuma roșie”, „Ieșiți din casă, dacă vă pasă”, „Jos Iordache”, „Jos penalii”, „Referendum”, „Ciorbea, nu uita, România nu te vrea!”, „DNA să vină să vă ia”, „Ciorbea și CNA apără corupția”.

protest 29 ianuarie 2017_dan mihai balanescu
Foto: Dan Mihai Bălănescu

Actualizare 18:00. Traficul a fost blocat la Universitate, în București. Peste 20.000 de oameni protestează.

Actualizare 17:50. Cel puțin 5.000 de oameni s-au strâns la această oră în Piața Universității. În Cluj sunt circa 6.000 de protestatari, în Timișoara sunt peste 2.000. Peste 1.000 sunt în Iași și Sibiu. De asemenea, sute de oameni protestează în Craiova, Alba Iulia, Arad, Pitești, Târgu Mureș, Bacău, Constanța, Buzău sau Galați.

170129_PROTEST_GRATIERE_15_INQUAM_Octav_Ganea
170129_PROTEST_GRATIERE_15_INQUAM_Octav_Ganea

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Citește și ”Cine l-a convins pe Dragnea să dea înapoi”

Actualizare 17:00. Protestele au început în București și în restul țării. Cel puțin o mie de persoane sunt la această oră în Piața Universității.

Manifestațiile au început și în celelalte orașe. La Sibiu, o mie de oameni s-au strâns în Piața Mare, iar în jurul orei 18:00 vor merge în marș.

Românii au ieșit în stradă și în Cluj, Iași, Timișoara, Craiova sau Arad.


 Actualizare 16:30: În Paris, câteva zeci de persoane protestează față de aceste ordonanțe. Proteste Paris ora 16

Ei au pancarte pe care scrie „Nu amnistiei și grațiere” și „Vrem dreptate. Nu uităm și nu iertăm”.


„Nu vrem demisia Guvernului, vrem să îşi respecte promisiunile pentru care a fost ales. Nu să propună legi aberante care sunt în avantajul unor persoane. Duminică ne strângem la Universitate, începând cu ora 17:00”, se arată în manifestul evenimentului din Bucureşti.

Manifestanţii spun că vor să „viziteze” Guvernul, Ministerul Justiţiei, CNA şi sediul Avocatului Poporului. „Ne strângem la Universitate duminică începand cu ora 17:00. Am observat că unele televiziuni manipulează fără ruşine, iar CNA-ul nu îşi face treaba. Este momentul să îi vizităm. Apoi mergem la Ministerul Justiției, iar pe drum, ne vizităm avocatul. Avem un avocat al poporului care nu lucrează pentru noi. Îl vrem plecat. La final, mergem la guvern”, se arată într-un eveniment organizat pe Facebook.

Manifestaţiile vor avea loc cu o zi înainte ca Ministerul Justiţiei să organizeze o dezbatere publică pe tema proiectelor privind graţierea şi modificarea legilor penale.

Proteste au avut loc şi duminică trecută, atât în Capitală, cât şi în mai multe oraşe din ţară.

La protestul din Bucureşti au participat peste 20.000 de oameni, care au mers în marş din Piaţa Universităţii în Piaţa Victoriei şi apoi la sediul PSD din Kiseleff. În Piaţa Universităţii s-a aflat, timp de aproximativ 15 minute, şi preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi.

(sursa: News.ro)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri