Lupta anticorupție, lecția spaniolă: Nimeni să nu scape, să returneze până la ultimul euro

Data publicării:
spania

Ciprian Bălţoiu, reporter Digi24: Cum se vede de aici (de la Madrid - n.r.) lupta împotriva corupţiei în România?

Rafael Catala Polo, ministrul Justiției din Spania: E adevărat că lupta împotriva corupţiei este un obiectiv comun pentru toate societăţile democratice, este o cicatrice pentru toate societăţile şi, de aceea, cunoaştem munca ce se depune în România în această privinţă. Cunosc schimbările legislative ce au fost făcute în ultimul timp, schimbarea Codului Penal, reforma codurilor de procedură penală, reforme ce sunt, în opinia mea, pe calea cea bună şi coincid, în mare măsură, cu ceea ce facem aici, în Spania. Noi am făcut un set de reforme recent, am simplificat definirea delictelor, am înăsprit pedepsele, am oferit sprijin tribunalelor şi forţelor de poliţie judiciară, care pot astfel să investigheze cu mai multă forţă tot ceea ce se întâmplă, astfel încât să nu le lipsescă resursele umane sau materiale pentru aceste investigaţii atât de importante pentru societatea noastră şi, de asemenea, ştiu că şi în România s-au făcut paşi în această direcţie, că munca agenţiilor specializate urmează această direcţie.

Ciprian Bălțoiu: Mulţi ani românii aveau impresia că este ceva specific României corupţia, dar este peste tot...

Rafael Catala Polo: Din păcate, este un rău extins peste tot. Când aşa ceva se întâmplă, trebuie să existe un răspuns eficace. Şi o temă foarte importantă, pe care am dezvoltat-o în Spania şi despre care doresc să vorbesc cu colega mea în vizita de la Bucureşti, este recuperarea pagubelor produse prin delict. Recuperarea câştigurilor economice obţinute de către o persoană coruptă. De multe ori, societatea are percepţia că şi atunci când e vorba de o condamnare, nu se recuperează banii...

Ciprian Bălțoiu: ...că merită să faci doi ani de închisoare, pentru ca apoi să rămâi cu banii...

Rafael Catala Polo: Așa ceva este inacceptabil, de aceea, în reformele făcute de noi, i-am sprijinit pe cei care investighează, pentru ca nimeni să nu poată avea o societate fantomă.

Ciprian Bălțoiu: Sau înregistrată în Panama...

Rafael Catala Polo: Sau în Panama sau pe numele unui membru al familiei... Toate acestea să poată fi confiscate, pentru a recupera prejudiciul şi pentru ca nimeni să nu scape, să returneze până la ultimul euro din banii furaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri