Mărturii din dosarul lui Liviu Dragnea: teamă de represalii

Data actualizării: Data publicării:
Liviu Dragnea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Dragnea

În procesul în care Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu, subordonații fostei soţii, judecaţi alături de el, vorbesc despre teama de represalii pe linie politică. Asta i-ar fi făcut să acopere angajările fictive făcute din ordinul actualului lider PSD. Sunt declaraţii făcute la DNA, acolo unde fosta şefă a Direcției pentru Protecția Copilului Teleorman, condamnată deja definitiv într-un alt dosar de corupţie, a susţinut că i-a cerut în mai multe rânduri lui Liviu Dragnea să rezolve situaţia cu cele două angajate. La audieri, acestea au recunoscut că, în realitate, lucrau la organizaţia judeţeană a partidului, deşi îşi încasau salariile de la instituţie.

Fosta șefă a Direcției pentru Protecția Copilului Teleorman susţine ca i-a cerut de mai multe ori lui Liviu Dragnea să rezolve situația celor două angajate fictiv în subordinea sa. Un exemplu se referă la anul 2009, când schimbarile legislative obligau la încadrarea celor două în posturi de funcționar public.

„Dat fiind că cele două angajate continuau să figureze pe statul de plată şi pe organigramă, dar să lucreze la PSD Teleorman, președintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea, mi-a cerut să găsesc o modalitate prin care să pot înființa în cadrul organigramei un serviciu cu personal contractual în care să fie încadrate soția acestuia și cele două angajate”, spune aceasta, potrivit dosarului aflat pe rol la ÎCCJ.

Fosta șefă a Direcției pentru Protecția Copilului a susținut că s-a plâns de situație și altor persoane din administrația județului Teleorman. La audieri, acestea au spus că nu este adevărat sau că nu își amintesc despre o astfel de discuție.

Vreau să aduc martori, să audieze din nou martorii care au fost audiaţi la DNA. Să vedem dacă şi acest proces va merge şi se va susţine pe o declaraţie mincinoasă sau două mincinoase obţinute în condiţii suspecte la DNA M-am uitat cu atenţie pe declaraţii. Oricine e de bună credinţă şi studiază cu atenţie doar acele declaraţii şi ale martorilor, se vede că sunt puse cu mâna sau cusute cu aţă albă sau dictate”, spunea Liviu Dragnea în 31 ianuarie.

Cele două angajate au recunoscut la DNA că nu lucrau la instituție, ci la organizația județeană a PSD.

„Inițial, o perioadă de aproximativ două sau trei luni am lucrat la biroul de presă al organizației PSD Teleorman, fără să fiu remunerată, iar, la un moment dat, președintele Liviu Dragnea m-a întrebat dacă situația mea s-a rezolvat în vreun fel, iar după ce i-am spus că nu, în sensul că nu am fost angajată, acesta mi-a spus să merg la DGASPC Teleorman, pentru a fi angajată. Imediat a purtat o discuție cu o persoană, mi-a spus că voi fi angajată, fără să îmi dea alte detalii, urmând ca probabil ulterior sa fie găsită o altă soluție”, arată una dintre acestea, într-o declarație aflată la dosar.

Când DNA a început să investigheze angajările făcute la instituția publică, fosta șefa a Direcției

a trimis la parchet documente justificative falsificate. Un subaltern a explicat:

Nu aș mai fi reușit să mă angajez nici în instituțiile publice din Teleorman, având în vedere că sunt conduse de persoane numite politic și în mare majoritate fac parte din PSD, nici în firme private, deoarece în județul Teleorman aceste firme au acționari sau administratori persoane care fac parte din conducerea organizației județene PSD Teleorman”, le-a spus procurorilor o fostă șefă de la Resurse Umane, acuzată că a semnat fişe de activitate falsificate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri