Anchetă. Cum ar fi ajuns doi copii să ia morfină și antidepresive

Data actualizării: Data publicării:
pastile captura

Este anchetă la Suceava unde există suspiciunea că doi minori ar fi fost trataţi cu antidepresive şi calmante puternice. Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava vor să vadă cine le-a dat copiilor astfel de medicamente folosite în special în tratamentul bolnavilor de cancer în faze terminale. Asistenţii sociali au sesizat pe procurorii DIICOT, relatează Digi24.

pastile captura-1

ACTUALIZARE. Reprezentații Protecției Copilului Suceava au explicat cum s-a ajuns la această anchetă.

„Am primit în 7 martie o sesizare anonimă cu privire la doi copii minori asupra cărora plana suspiciunea că li se administrează diverse substanțe. Specialiștii noștri au luat legătura cu părinții minorilor, care au înțeles că este necesară colaborarea în acest caz și s-au prezentat cu copiii la Spitalul Județean Suceava în vederea efectuării analizelor”, a spus la Digi24 Nicoleta Daneliuc, reprezentanta Protecției Copilului Suceava.

„Având în vedere rezultatele testelor toxicologice preliminare, la analiza de urină, am investit instanța de judecată în vederea soluționării prezentei cauze în temeiul documentelor în a căror posesie am intrat până acum. În funcție de hotărârea instanței, vom dispune măsurile care se impun în acest caz. Părinții au colaborat și copiii au fost prinși într-un program de consiliere”, a mai spus purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava.

Aceasta a precizat că părinții nu sunt de acord cu rezultatele acestor teste. „Rezultatele care vor confirma dacă într-adevăr sunt sau nu substanțe în sânge sunt cele de sânge”, a precizat ea, adăugând că aceste rezultate nu au venit încă.

 

Asistenţii sociali i-au sesizat pe procurorii DIICOT arătând că femeia le-ar fi administrat fiilor săi, de 11 și 15 ani, medicamente extrem de puternice, folosite în special în tratamentul bolnavilor de cancer în faze terminale, dar şi un adevărat cocktail de antidepresive.

În acest caz a fost deschis un dosar penal in rem. Femeia nu are în acest moment nicio calitate în dosar.

Cei de la Protecția Copilului îi aveau în atenție pe copii încă din septembrie 2016, când cei de la școală au observat modificări în comportamentul copiilor. Aceștia veneau la școală cu adeverințe medicale semnate de mama lor.

La analize s-a constatat că în organismul copiilor erau cantități importante de analgezice și sedative. Este vorba despre medicamente foarte puternice, care se dau numai pe bază de rețetă și, în cazul copiilor, și cu acordul părinților, a explicat la Digi24 psihiatrul Gabriel Diaconu. 

Procurorii încearcă acum să afle cum le-au fost administrate copiilor aceste medicamente.

„Informația ar trebui dublată de o anchetă care să ateste că nu există un istoric medical care să necesite acest tratament. Starea lor proastă sesizată la școală, izolarea și scăderea randamentului ar trebui să fie criterii care implică reevaluarea clinică, chiar dacă există un diagnostic psihiatric care să justifice un tratament psihiatric”, spune Oana Niculae, psiholog la organizația Salvați Copiii.

„În mod clar, atâta timp cât persoana de îngrijire primară a luat aceste decizii dovedite a fi nepotrivite pentru copil, ar trebui incluși într-un program de echilibrare somatică și îngrijire psihologică”, a adăugat ea.

Psihiatrul Gabriel Diaconu spune, la rândul său, că medicamentele care le-ar fi fost administrate copiilor pot avea efecte benefice, atâta vreme cât ele au fost prescrise în baza unui diagnostic medical.

Pe de altă parte „dacă nu vorbim de un context medical plauzibil, vorbim de o formă de abuz. De exemplu, morfina și Diazepamul sunt medicamente foarte sever, reglementate prin lege, trebuie date de un medic specialist psihiatru sau neurolog, cu specialitate pediatrică”, a spus Gabriel Diaconu.

Mai mult, dacă aceste medicamente au fost date copiilor în lipsa unui diagostic, ele „pot pune în pericol viața individului”, arată el.

Mai mult, o persoană care a obținut medicamentele „pe o cale ilicită, fie că le-a obținut din farmacie sau a convins pe altcineva să le prescrie fără acoperire, e o infracțiune. În cazul opiaceelor, cel puțin, procurarea fără rețetă sau pe sub tejgea sau folosind o falsă prescripție e o infracțiune deosebit de gravă”, a mai spus Gabriel Diaconu.

Psihiatrul a explicat și efectul unor medicamente atât de puternice asupra unor persoane sănătoase.

„Dacă e vorba de o persoană sănătoasă, efectul este tranchilizant. Induc somnul, o stare de apatie, stare de narcoză. Cel puțin în cazul morfinei, un efect analgezic pronuntat. Morfina e folosită în paliație, la bolnavii terminal”, a explicat el.

„Date în doze inadecvate sau pe perioade prelungite de timp, dacă se acumulează în doză accidentală sau dacă sunt date împreună, aceste medicamente sunt depresante respiratorii centrale, pot să pună viața în pericol”, a mai spus Gabriel Diaconu.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri