Ministrul Justiției răspunde acuzațiilor din moțiunea PSD

Data actualizării: Data publicării:
Raluca Pruna_gov (1)

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat, că moțiunea simplă împotriva ei a fost depusă deoarece a avut „curajul” să spună „că împăratul este gol”. De asemenea, ministrul a atras atenția că mandatul său nu a avut o miză politică, motiv pentru care și-a permis anumite declarații, pe care și le asumă. 

Raluca Prună a făcut un apel la politicieni să fie mai responsabili, să își asume restanțele din trecut și să se gândească de ce zeci de mii de români au ieșit în stradă și au scandat „corupția ucide”. 

„Am știut că nu va fi un mandat ușor. Am anticipat și critici constructive și comentarii malițioase și ruperi din context, dar nu am anticipat nivelul acestora. De ce avea societatea românească așteptări atât de mari la 26 de ani de la recâștigarea democrației? De ce s-a ajuns în situația ca zeci de mii de români să scandeze în stradă „Corupția ucide”. Mandatul meu nu a avut o miză politică. Îmi permite să fiu un om liber, care își asumă declarațiile. Sunt aici,  în fața dumneavoastră, pentru că am avut curajul să spun că împăratul este gol. Vă propun să facem un pas de la politicianism la responsabilitate”, a spus ministrul Justiției. 

Ministrul Justiției a explicat că o prioritate a mandatului său a fost reformarea sistemului penitenciar. 
 
„Una din restanțele la care făceam referire e aceea a condițiilor de detenție. Acum patru ani CEDO a pronunțat o decizie cvasipilot împotriva României. E vorba de cazul Iacob Stanciu contra României prin care Curtea a stabilit că există o încălcare în ce privește condițiile de detenție și nerespectarea dreptului la sănătate. Ce a făcut Guvernul până sa preiau eu mandatul ? Aproape nimic. Ce a făcut Guvernul din care fac eu parte? A dispus elaborarea în două luni a unui calendar realist necesar care prevedea și proiecții în plan bugetar. Am tratat cu maximă atenție și responsabilitate măsurile care urmau a fi luate la momentul în care am preluat mandatul.
 
Acesta e contextul în care am făcut acele declaraţii nepotrivite ca limbă, ele au fost formulate în plenul CSM. Ce am vrut să spun a fost să subliniez un risc major cu care mă confrunt nu doar eu ci orice ministru din această țară. În zece luni de mandat am efectuat 12 vizite în 11 penitenciare și nu am făcut vizite de curtoazie. Am discutat în camerele de detenție cu sute de deținuți. Asta îmi dă o cunoaștere asupra situației. Am mai lansat o amplă consultare cu acest scop: să începem să reformăm sistemul penitenciar”, a spus Raluca Prună. 
 
De asemenea, ministrul a explicat că declarația ei la CSM trebuie „nterpretată în cheia îngrijorării mele ca ministru bazată pe exemplele din trecut care au scos în evidență neputința guvernanților de a acoperi problemele din sistemul penitenciar”. 
 
„Sunt deschisă clarificărilor și nu aș dori să planeze nici un fel de umbră de îndoiala asupra mandatului meu. Întotdeauna cred că aceasta se probează prin fapte și nu doar prin promisiuni.Aș fi putut să candidez și stiți asta. Nu o fac deși nu am un cod de etică sau moral altul decât cel intern. Am promis că nu candidez și mă țin de promisiune”, a atras atenția ministrul. 
 

Moțiunea „Și minciunea poată să ucidă”, depusă de PSD împotriva ministrului Justiției, va fi supusă, marți, votului în plenul Camerei Deputaților. 

Aceasta este a doua moţiune simplă depusă la adresa Ralucăi Prună. Pe 6 aprilie, plenul Camerei Deputaţilor a respins o moţiune iniţiată de ALDE şi semnată de 53 de deputaţi. Social-democraţii au decis atunci să participe la şendiţă pentru a asigura cvorumul, dar nu au votat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri