Tudorel Toader: „Nu vom întârzia niciun minut” extrădarea lui S. Ghiță

Data actualizării: Data publicării:
ghita

Ministerul Justiţiei începe astăzi procedurile de extrădare din Serbia a lui Sebastian Ghiţă. Acesta a fost arestat la Belgrad pentru 18 zile.

sebastian ghita serbia_igpr

Actualizare 11:20. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat într-o conferință de presă că așteaptă documentele de la cele trei instituții, pentru a trimite cererea de extrădare. „Așteptăm documentele de la instanțele de judecată”, a precizat el, pentru a nu trimite o cerere care să fie lovită de nulitate și „ca să nu profite cine are de profitat”.

În ceea ce privește perioada până când va fi extrădat Sebastian Ghiță, ministrul a spus că „nu va pierde nicio clipă” în a trimite cererea către autoritățile sârbe. În plus, Toader a precizat că nu va depăși termenul de 40 de zile pentru a trimite cererea de extrădare. „În niciun caz nu vom depăși termenle”, a subliniat el. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


Poliţia din Serbia a precizat luni că arestarea lui Sebastian Ghiţă în Belgrad a fost dispusă pentru 18 zile, din data de 14 aprilie. Fostul parlamentar era dat în urmărire prin Interpol şi a fost prins săptămâna trecută în capitala sârbă.

Astăzi, autorităţile române încep să trimită documentele necesare extrădării. Sebastian Ghiţă va fi extrădat în baza Convenţiei Europene de extrădare, document comun între România şi Serbia.

Pentru început, sunt câteva proceduri interne care se vor desfășura în țară. Ministerul Justiției va primi cel mai probabil astăzi documente importante din partea a trei instituții: de la DNA, de la ICCJ și de la Tribunalul Prahova.

Tribunalul Prahova și Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să trimită două documente prin care să ceară punerea în aplicare a mandatelor de arestare în lipsă, emise la începutul acestui an.

După ce toate documentele vor ajunge la Ministerul Justiției, România va putea începe oficial procedura de extrădare, iar actele vor fi trimise la Belgrad.

În Serbia, fostul deputat mai trebuie să dea explicații și cu privire la actele false pe care le-a folosit. Este foarte posibil ca autoritățile vecine să meargă mai departe cu această anchetă. Rămâne de văzut dacă ancheta în această privință va fi făcută în lipsa lui. Acesta este punctul cheie care stabilește momentul când Sebastian Ghiță va fi adus în România.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri