Nemulțumirile specialiștilor CSM cu privire la Legea grațierii

Data actualizării: Data publicării:
sedinta csm agerpres_8174199

Proiectul legii graţierii, aflat în dezbaterea Parlamentului, are multe vulnerabilităţi. O spun specialiştii Consiliului Superior al Magistraturii care vor decide săptămâna viitoare dacă vor aviza proiectul de lege. Potrivit lor, graţierea pedepselor de până la 5 ani ar putea duce şi la eliberarea unor infractori periculoşi. În acelaşi timp, sunt multe semne de întrebare asupra felului în care vor fi graţiate persoanele în vârstă, bolnave sau care au copii în întreţinere.

Observațiile cu privire la proiectul Legii grațierii colective apar într-o notă întocmită de Direcția legislație, documentare și contencios a CSM și care urmează să fie luată în discuție de plenul Consiliului în ședința de săptămâna viitoare.

În document, specialiștii din CSM spun că în ceea ce privește grațierea în totalitate a pedepselor de până la 5 ani există semne de întrebare cu privire la grațierea recidiviștilor, care ar putea induce un sentiment de insecuritate în rândul populației.

Pe de altă parte, în ceea ce privește condamnarea la prima abatere, pedeapsa de 5 ani este una destul de mare în raport cu limitele prevăzute pentru infracțiunile care ar putea fi grațiate din Codul Penal.

Sunt o serie de observații și cu privire la grațierea la jumătate a pedepselor pe cazuri sociale. Specialiștii CSM spun că ar trebui explicate mult mai bine explicate condițiile în care se poate da o astfel de grațiere, în principal în ceea ce privește unicii aparținători ai minorilor. Astfel, nu ar fi explicată foarte bine în proiectul de lege sintagma „unic întreținător al familiei”.

În plus, sunt neclarități și în ceea ce privește grațierea pedepselor cu suspendare sub supraveghere, posibilă în vechiul Cod Penal dar care nu se aplică potrivit celui nou. Așa că ar trebui introdusă o prevedere cu privire la această posibilitate.

Avizul Consiliului Superior al Magistraturii are valoare consultativă pentru parlamentari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri