ICCJ sesizează CCR în procesul lui Liviu Dragnea

Data actualizării: Data publicării:
170328_ICCJ_DRAGNEA_01_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Un nou termen în procesul în care Liviu Dragnea este judecat pentru complicitate la abuz în serviciu s-a consumat astăzi la Curtea Supremă. Avocaţii tuturor inculpatilor au cerut Curţii Supreme să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu abuzul în serviciu pentru că, spun ei, fapta este neconstituţională pentru că nu există un prag valoric de la care să fie anchetată. Instanţa a decis să sesizeze CCR în acest caz.

ACTUALIZARE 15:15 - Sesizarea fostei soții a lui Liviu Dragnea Bombonica Prodan a fost admisă de instanța supremă, asta înseamnă că neconstituționalitatea reglementărilor legate de abuz în serviciu urmează să fie trimisă spre analiza judecătorilor CCR.

Răspunsul va veni cel mai probabil în câteva luni. 


 

ACTUALIZARE 12:55 - Liviu Dragnea a plecat de la ICCJ. El nu a stat mult de vorbă cu jurnaliștii.  

A avut loc și un protest la procesul în care Liviu Dragnea este acuzat complicitate la abuz în serviciu. Mai multe persoane care aveau cartonaşe pe care era scris REZIST i-au cerut demisia şefului Camerei Deputaţilor.

 


ACTUALIZARE 12.05 -Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a ajuns la instanţa supremă, în jurul orei 11:00, pentru judecarea dosarului de abuz în serviciu în care este acuzat alături de fosta lui soţie, Bombonica Prodana, şi de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman.

Înainte de începerea procesului, o femeie s-a dus lângă Dragnea şi i-a zis, discret, „demisia”, relatează News.ro.

Femeia, care avea o insignă pe care scria „#Rezist”, a fost văzută de jandarmul care asigura paza, fiind scoasă afara în timp ce a fost ameninţa cu amenda maxima.


Dacă magistraţii Curţii Supreme acceptă să fie depusă o sesizare la CCR, atunci aceasta va ajunge în atenţia judecătorilor constituţionali, care au luat o decizie în privinţa abuzului în serviciu în vara anului trecut. Atunci, Curtea Constituţională a decis că abuzul în serviciu poate fi considerat infracţiune doar dacă presupune încălcarea unei legi sau ordonanţe.

Liviu Dragnea este pus sub acuzare pentru că ar fi determinat-o pe şefa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să menţină în grila de salarizare doi membrii PSD. Niciunul dintre ei nu ar fi trecut pe la serviciu, însă ar fi încasat salariul. 

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii.

Bombonica Prodana a fost pusă sub acuzare pentru că, în perioadele 3 martie - 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 - 1 august 2010, nu a sancţionat două subordonate încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, deşi ştia că nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului.

Prejudiciul în acest dosar se ridică la 108.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri