Dosar nou pe retrocedări, cu prejudiciu de 20 de milioane de euro. Horia Georgescu, acuzat de abuz în serviciu

Data actualizării: Data publicării:
2017.02.16 horia georgescu (2 of 2)
Horia Georgescu FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

DNA investighează un nou dosar privind retrocedările ilegale de la Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. Procurorii vorbesc de un prejudiciu de aproape 20 de milioane de euro. Joi au dat explicaţii în faţa anchetatorilor Mihai Rotaru, un om de afaceri craiovean, al cărui nume apare şi în dosarul lui Ioan Oltean, şi fostul șef al ANI, Horia Georgescu, și el fost membru în comisia ANRP. 

2017.02.16 horia georgescu (2 of 2)
Horia Georgescu FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit surselor Digi24, în noul dosar ar fi vorba despre trei terenuri din Bistrița-Năsăud, care au fost supraevaluate în urmă cu mai mulți ani. La rândul său, Agerpres citează surse judiciare potrivit cărora beneficiari în acest caz ar fi Mihai Rotaru și sora acestuia, Diana Le Bomin, susțin sursele citate.

Mihai Rotaru nu a vrut să spună, la intarea în sedul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în ce dosar a fost citat de procurori, precizează News.ro.

Audiat astăzi de procurori a fost şi Horia Georgescu, care a declarat presei că are calitatea de suspect în noul dosar și este acuzat de abuz în serviciu. „Din punctul meu de vedere, au nu am încălcat nicio lege”, a spus el la ieșirea din DNA. Horia Georgescu a spus că nu îl cunoaște pe omul de afaceri Mihai Rotaru, așa cum nu îi cunoaște nici pe beneficiarii din celălalt dosar pe care îl are la DNA în legătură cu retrocedările. „Eu sunt acuzat că nu mi-am îndeplinit niște atribuții de serviciu”, a spus Horia Georgescu, precizând că nu are idee unde se aflau cele trei terenuri din Bistrița. „Eu nu am încălcat nicio lege. Eu puteam să aprob sau să trimit la reevaluare. Nu era niciun element care să-mi indice acest lucru (trimiterea la reevaluare - n.r.)”, a mai spus Georgescu în legătură cu terenurile din Bistrița. „Aceste dosare aveau filtre - Primărie, Prefectură, aparat tehnic al ANRP-ului, Direcție juridică, care, dacă erau probleme, semnalau acest lucru”, a explicat Georgescu. 

La rândul ei, avocata lui a spus că noul dosar este „o continuare a celorlalte dosare cu ANRP, pe aceeași infracțiune de abuz în serviciu. N-aș putea să vă spun că a apărut un element de noutate”, a declarat avocata.

Tot astăzi, la DNA au venit și Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, însă ea ar fi fost chemată pentru un alt dosar legat de retrocedări.

 

Momentul 2016


170216_DNA_MIHAI_ROTARU_00_INQUAM_Octav_Ganea
Mihai Rotaru | Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În 25 octombrie 2016 a fost audiat la DNA şi fostul deputat Ioan Oltean, el spunând atunci că a dat declaraţii în calitate de martor într-un dosar, fără a preciza ce fapte sunt anchetate şi ce persoane sunt vizate în această cauză.

În 28 iulie 2016, foştii deputaţi Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, în dosarul despăgubirii omului de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, de către ANRP pentru un teren supraevaluat cu aproape 100 de milioane de lei.

După trimiterea dosarului în judecată, procurorii au continuat cercetările în cazul lui Ioan Oltean şi Mihai Rotaru, într-o nouă cauză în care sunt suspectaţi de trafic de influenţă şi, respectiv, cumpărare de influenţă. Procurorii au arătat că noul dosar s-a format deoarece nu a fost posibilă finalizarea urmăririi penale, având în vedere comisiile rogatorii dispuse în cauză şi imposibilitatea de administrare a tuturor probelor. Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că în acest dosar se verifică dacă Ioan Oltean a primit 600.000 de euro, într-o biserică, aşa cum a arătat un martor din dosar, şi care a fost traseul acestor bani.

Procurorii au arătat în rechizitoriul dosarului lui Ioan Olteanu că, în 27 noiembrie 2009, Mihai Rotaru a cumpărat cu 750.000 euro drepturile litigioase pe care o persoană le deţinea asupra unui teren 61.857 mp, în municipiul Piteşti. Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce, timp de opt ani, nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, au arătat anchetatorii.

După doar câteva luni, la 17 iunie 2010, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Gabor Attila Marko, membri în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, au aprobat în regim de urgenţă raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.

Terenul în cauză a fost supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu 98.780.835 lei (de 10 ori faţă de preţul real), sumă cu care Ministerul Finanţelor Publice a comunicat că se constituie parte civilă.

În dosarul rămas în cercetare la DNA, există un denunţ făcut de Adrian Alexandrescu, fostul paroh de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Chitila, care spune că, în 2010, Oltean ar fi primit 600.000 de euro de la Mihai Rotaru, prin şoferul omului de afaceri. Alexandrescu le-ar fi spus procurorilor că, în perioada dinaintea Paştelui 2010, în curtea bisericii din Chitila, Ioan Oltean a primit “un sac mare de bani de la şoferul lui Rotaru Mihai”.

Alexandrescu ar fi făcut denunţul când era în penitenciar şi executa o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare pentru fapte de corupţie legate de despăgubiri de la ANRP, în iunie 2015 fiind eliberat condiţionat.

Legat de acest denunţ, Ioan Oltean spunea că nu îl cunoaşte pe fostul preot, că nu a fost niciodată la biserica din Chitila, iar declaraţiile acestuia sunt contradictorii şi nu sunt confirmate de nicio altă probă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri