Ordonanța grațierii | Judecător: MJ ar trebui să faciliteze desfăşurarea urmăririlor penale nu să le blocheze

Data actualizării: Data publicării:
cristi danilet csm fb

Ministerul Justiţiei ar trebui să faciliteze desfăşurarea urmăririlor penale şi nu să le blocheze, a declarat judecătorul Cristi Danileţ. În direct la Digi FM, magistratul a precizat că proiectul privind graţierea nu a trecut şi prin Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru aviz. 

De asemenea, judecătorul a spus că nu este de acord ca recuperarea prejudiciului să se facă la un an de la eliberarea celor condamnaţi.

Noi cheltuim o grămadă de resurse să facem urmăriri penale, judecăţi şi condamnări şi vine Guvernul şi pune în libertate oamenii pe care noi în condamnăm, neasigurându-se că va fi recuperat prejucidiul, ceea ce este o problemă de politică penală a statului şi este surprinzător cumva că propunerea asta vine de la Ministerul Justiţiei care ar trebui să întărească, să faciliteze desfăşurarea urmăririlor penale şi nu să le blocheze. Ordonanţa spune aşa: noi vă graţiem si dacă aveţi prejudiciu de plătit la stat sau la o persoană privată aveţi un an la dispoziţie să o faceţi. Este ciudat să eliberezi oamenii şi să le ceri să recuperezi prejudiciul când puteai să le ceri înainte”, a explicat magistratul.

Judecătorul Cristi Danileț a explicat, pe Facebook, că o ordonanță de urgență privind grațierea este interzisă de Constituție. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cel puțin 3.000 de persoane au protestat, miercuri seară, în București față de proiectul de ordonanță privind grațierea și modificarea Codului Penal. Sute de persoane au manifestat și în alte mari orașe din țară.

Ministerul Justiție a pus spre consultare publică un proiect de lege pentru grațiere și modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală. Proiectul prevede că se grațiază pedepsele de până la cinci ani, abuzul în serviciu va fi incriminat dacă există un prejudiciu de peste 200.000 de lei, iar denunțurile vor fi valabile până la șase luni de la comiterea faptelor. 

Citiți și: Controversele aplicării ordonanței grațierii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri