Pensionarii, victime ale unei noi metode de înşelăciune

Data publicării:
bani 3

Bătrânii sunt victimele unei noi metode de înşelăciune. Un deţinut care se dă drept procuror antimafia a sunat mai mulţi pensionari pentru a le spune că banii lor din bancă sunt falşi. Şi trebuie verificaţi de urgenţă. Cum era în puşcărie şi nu putea ajunge personal să examineze banconotele, a apelat la câţiva prieteni aflaţi în libertate, pe care i-a instruit cum să se dea drept oameni ai legii şi apoi i-a trimis să colecteze banii de la cei înşelaţi. Şeful reţelei este după gratii pentru că a păgubit sute de oameni prin metoda accidentul.

„M-a sunat şi mi-a spus că e ofiţer de informaţii a lăsat să se înţeleagă! A zis că, domnule există o reţea. Suntem în urmărirea unei reţele foarte bine pusă la punct de la bancă, care îi păcăleşte pe cei pensionaţi. Le dă nişte bani care nu sunt ok şi valutele sunt false,” povestește un bărbat.

Acest bărbat este poate cel mai păgubit. A scos din bancă în patru zile 90.000 de lei pe care i-a dat de bună-voie hoţilor. Era toată averea lui, moştenită de la o mătuşă.

„M-a întrebat dacă mai am bani în casă. Zic, da domnule! Îi controlăm şi pe ăia! Mi-a spus să păstrez secretul absolut si să nu spun nici în familie, nici la nimeni,” adaugă bărbatul.

Capii reţelei coordonau totul din puşcărie.

După ce la telefon, deţinutul le inducea ideea că banii sunt falşi, le spunea victimelor că un colaborator de-al său urmează să ajungă să verifice banconotele. În realitate, aceştia nu erau decât complici şi nu făceau parte dintr-o structură de poliţie sau de parchet.

Sunt cel puţin cinci români păgubiţi astfel, spune Poliţia.

A reuşit, foarte convingător, foarte persuasiv foarte sigur pe el,” spune o femeie.

Oamenii legii au găsit în celula din Penitenciarul Giurgiu şi un bileţel cu indicaţiile pe deţinutul le dădea "locotenenţilor" săi din teren.

„Când a venit nu a zis nimic decât bună ziua. Şi la revedere după ce i-am dat suma de bani. Spre ruşinea mea nici nu am legitimat-o,” adaugă femeia.

Din reţea făceau parte în total cinci persoane.

Există indiciiapelurile telefonice erau efectuate de o persoană încarcerată. Printr-o altă persoană, o femeie şi un bărbat, aceştia se deplasau la domiciliul părţilor vătămate, verificau banii, plecau fie cu o parte din ei, fie cu toţi banii,” precizează Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt Poliţia Capitalei.

Deţinutul care a pus la cale planul ispăşeşte deja o pedeapsă de 14 ani de închisoare, pentru înşelăciune. Este unul dintre cei care s-a îmbogăţit prin metoda accidentul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri