Raportul MCV. Procurorul general: Propunerile pentru legile justiției au stârnit îngrijorarea

Data actualizării: Data publicării:
augustin lazar digi24

Procurorul General al României spune că raportul MCV este un regres faţă de cel dat la începutul anului de Comisia Europeană. Mai mult, România ar putea fi obligată să reia unele obiective care au fost închise.

Concluziile rețin în mod evident o situație de regres față de raportul din ianuarie 2017. Asta în principal din cauza propunerilor legilor justiției, care au avut un impact negativ și au stârnit îngrijorarea. Cred că era era ușor de anticipat această situație”, a spus Augustin Lazăr.

Comisia Europeană arată în raportul MCV publicat miercuri că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise. Provocările la adresa independenţei sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare, mai spune CE.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spune că raportul MCV este pozitiv și că toate recomandările vor fi îndeplinite astfel încât mecanismul să fie ridicat anul viitor.

Pe de altă parte, președintele Iohannis vorbește despre un „serios semnal de alarmă”.

Dacă acțiunile Guvernului și Parlamentului României cu privire la procesul de modificare a legilor justiției vor continua în aceeași direcție ca și până acum, România va face pași înapoi în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției”, se arată într-un comunicat al Administrației prezidențiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri