Cum se schimbă un bec în arhiva SIPA

Data actualizării: Data publicării:
bec arhiva sipa

Declaraţia fostului ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, despre cei patru oameni care au intrat în arhiva cu secretele magistraţilor să schimbe un bec, a provocat şi uimire, şi hohote de râs. Dincolo de amuzament, legea e foarte clară şi prevede proceduri stricte pentru astfel de intervenţii. Reglementează până şi modul în care trebuie să arate astfel de camere unde sunt păstrate, sub pază strictă, secrete de stat, relatează Digi24.

Dezvăluirea numelor celor care au intrat în arhiva SIPA în ultimii zece ani a ridicat mai multe semne de întrebare. Controversat a fost în special ultima intrare, cea din decembrie 2013, necoperită de vreo procedură de inventariere a dosarelor - proces care se încheiase de cinci ani. Mai ales că actele sunt păstrate într-o zonă de securitate, sub sigiliul ministrului Justiţiei.

Legislaţia este foarte clară: încăperile în care sunt păstrate informaţii secrete au obligatoriu gratii la ferestre şi uşi, care sunt în permanenţă încuiate, păzite şi supravegheate video. Încuietorile se schimbă cel puţin din şase în şase luni, iar accesul cu telefoane, camere video, foto sau orice alte mijloace de înregistrare este complet interzis.

Niciodată cineva nu intră singur în spaţiul destinat documentelor secrete, ci e însoţit de cel puţin o altă persoană.

Regula e valabilă şi pentru intervenţii tehnice: meseriaşul este obligatoriu autorizat pentru nivelul de secretizare al documentelor.

În decembrie 2013, trei angajaţi ai Administraţiei Penitenciarelor, unde se păstrează arhiva SIPA, şi consilierul de atunci al ministrului Justiţiei intră în încăpere, aşa cum reiese din documente. Explicaţia: a fost raportată o problemă a sistemului de iluminat.

Reporter: De câţi angajaţi de la Ministerul Justiţiei a fost nevoie pentru a schimba un bec?

Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei: A fost nevoie de o comisie pentru că aşa cere legea. În zonele cu restricţie de acces trebuie o comisie, ca să nu fie doar o singură... respectivii trebuie să fie din Ministerul Justiţiei, cu autorizaţie de acces în zone cu restricţii.

Dacă becul s-a ars, mi se pare credibilă (râde, n.red.) Sunt anumite locuri în anumite instituţii care au caracter special şi în care nu se poate intra de către oricine şi oricând, chiar şi atunci când este necesar pentru schimbarea unui bec, de pildă”, a spus Cristina Tarcea, preşedintele ICCJ, întrebată i se pare credibilă această explicaţie.

Există însă suspiciuni legate de accesare ilegală a unor documente din arhivă, precum şi de fotocopierea unor acte. Procurorii anti-mafia au o anchetă în derulare, care ar trebui să facă lumină.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri