Relu Fenechiu a fost eliberat condiționat: „Doamna judecător mi-a cerut iertare”

Data actualizării: Data publicării:
RELU FENECHIU agerpres 7515602-2

Relu Fenechiu a fost eliberat condiționat, după ce a efectuat trei ani și jumătate de închisoare. Decizia Tribunalului Vaslui este definitivă. Prejudiciul este de peste 5,5 milioane de lei și nu a fost recuperat, acesta fiind și motivul pentru care DNA s-a opus eliberării.

Actualizare 13:50. Relu Fenechiu a părăsit penitenciarul Vaslui. El a declarat că nu se mai întoarce în politică și că va face afaceri, dar nu cu statul. „Voi afaceri afaceri, nu mai vreau să aud de afaceri cu statul român Atâta timp cât statul mă lasă, voi face afaceri. Un om face afaceri dacă este lăsat să și câștige ceva. Dacă statul român consideră că tot ceea ce câștig trebuie să îi dau lui, atunci va trebui să găsesc o soluție, că trebuie să-mi întrețin și familia”, a spus fostul ministru.

El a mai spus că Sofica Dumitrașu, una dintre judecătoarele din completul de judecată, l-a vizitat în peniteniciar și i-a prezentat scuze. „Mi-a făcut o supriză incredibilă, venind la mine în detenție, la Jilava, și cerându-mi iertare.”

Mi-a spus exact așa: Relu, te rog, iartă-mă! N-am avut ce face. Doamna Stanciu ne-a spus că trebuie să fie o decizie luată în unanimitate. Mi-a spus tot atunci că a rugat-o pe doamna Stanciu măcar să-i lase în pace pe oamenii nevinovați care sunt condamnați alături de mine, care chiar n-au nicio vină, și a spus că nu se poate, că așa trebuie să se întâmple”, a mai susținut fostul ministru.

El a mai spus că perioada în care a fost încarcerat a trecut „greu pentru mine, incredibil de greu pentru familie”.

În ceea ce privește prejudiciul nerecuperat, Relu Fenechiu a susținut că totul a fost un „bluf”.

Vedeți telefonul ăsta? Să presupunem că eu vi-l vând, precum transformatoarele, și dumneavoastră spuneți că e scump și prost. Îmi cereți banii înapoi, dar dacă îmi cereți banii trebuie să îmi dați telefonul înapoi sau nu? Transformatoarele nu mai pot fi date înapoi. Totul a fost un mare bluf. Există o decizie a unei instanțe în acest sens. Marea problemă este că în justitția din România nu mai există o cale de atac, dar o vom găsi”, a adăugat el.


Fostul ministru al Transporturilor a fost condamnat definitiv în dosarul „Transformatorul” în ianuarie 2014, după ce a fost trimis în judecată de către procurorii DNA în iunie 2012, fiind acuzat că, prin firmele sale, a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei. 

Afacerile fostul ministru al Transporturilor continuă să meargă, scrie reporteris.ro, iar prejudiciul de care a fost acuzat în dosarul Transformatorul încă nu a fost achitat. Fenechiu s-a îmbogățit cu 5,3 milioane lei în pușcărie.

Tribunalul Vaslui l-a condamnat, pe 9 martie 2017, la cinci ani şi jumătate de închisoare pe fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu pentru mai multe fapte de corupţie, în urma contopirii a două pedepse, una de cinci ani, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, şi una de trei ani şi zece luni, pentru trafic de influenţă în formă continuată şi spălare de bani. În fapt, magistraţii vasluieni au admis cererea formulată în instanţă de Relu Fenechiu, notează News.ro.

Judecătorii au contopit toate pedepsele primite de fostul ministru al Transporturilor atât în ianuarie 2014, în dosarul „Transformatorul”, cât şi în noiembrie 2016, în speţa în care, în calitate de deputat, ar fi primit 620.000 de euro de la o firmă de software pentru „sprijinul promis şi acordat în câştigarea şi derularea unor proiecte” derulate de Ministerul Justiţiei şi o societate farmaceutică, cu acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii.

Practic, magistraţii Tribunalului Vaslui au reţinut pedeapsa cea mai grea, de cinci ani, din dosarul „Transformatorul”, la care au mai adăugat un spor de şase luni, pedeapsa rezultantă fiind de cinci ani şi jumătate.

Relu Fenechiu a fost condamnat, iniţial, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. Fostul ministru al Transporturilor a fost găsit vinovat de instanţă pentru că, în perioada 2002-2005, prin firmele sale, ar fi vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri