DNA: Licitație trucată la Spitalul Floreasca în cazul barocamerei

Data actualizării: Data publicării:
SPITALUL DE URGENTA FLOREASCA - GREVA
Mai multe ambulante se vad parcate in fata Spitalului Municipal de Urgenta Floreasca, din Bucuresti, miercuri, 31 august 2016. 17 cadre medicale din UPU al unitatii medicale si-au dat demisia din cauza neintelegerilor legate de plata garzilor. Inquam Photos / Mircea Manole

Apar noi informaţii despre frauda de la Spitalul Floreasca. Este vorba despre cumpărarea unor echipamente inutile pentru secţia de arşi. Caietul de sarcini a fost unul cu dedicaţie, susţie DNA. Mai exact, condiţiile din el au fost gândite special, astfel încât o singură firmă să se califice la licitaţie. Mecanismul este descris de procurorii anticorupţie în dosarul în care Alexandru Macovei, fost manager al spitalului, dar şi chirurgul Ion Lascăr sunt judecaţi pentru abuz în serviciu. Ceilalţi distribuitori de pe piaţă au explicat, la audieri, de ce nimeni nu a putut concura firma Gemedica, judecată acum pentru complicitate la abuz.

Procurorii anticorupţie au stabilit că, în 2013, pe piaţa din România existau 17 distribuitori care puteau livra cele 54 de echipamente medicale necesare utilării Secţiei de Arşi de la Spitalul Floreasca. Niciunul dintre ei nu comercializa, însă, toate aceste dispozitive. Aşa că această condiţie a fost introdusă în caietul de sarcini, tocmai pentru ca o singură societate - preferată - să poată participa la licitaţie. Deşi aceasta a cumpărat echipamentele de la ceilalţi distribuitori, audiaţi şi ei în timpul anchetei.

Întrebare: De ce firma pe care o reprezentanţi nu a participat la licitaţia de la Floreasca?

Răspuns: Din discuţiile purtate cu cei de la Vânzări am aflat că, în general, dacă pe anunţul publicat de organizator se face precizarea "loturi: NU", societatea noastră nu are posibilitatea de a participa (sursa: dosar).

Acţionarul unei alte firme de profil a explicat care sunt cazurile în care achiziţiile medicale se fac într-un singur lot de echipamente: O primă variantă ar fi că spitalul nu are personal în departamentul de achiziţie-aprovizionare. A doua variantă ar putea fi blocarea participării anumitor potenţiali ofertanţi de produse de mai joasă calitate. Iar o altă variantă ar putea fi efectiv restricţionarea participării la proceduri a unor firme în favoarea altora.

Un specialist consultat de procurori a explicat cum s-a ajuns la prejudiciul de peste 8 milioane de lei. Andreea Georgescu, reporter Digi24: Societatea Gemedica a cumpărat de la ceilalţi distribuitori de pe piaţă majoritatea echipamentelor cerute de spitalul Floreasca. Le-a revândut către unitatea sanitară cu un adaos comercial de peste 45 la sută. Ceea ce înseamnă că spitalul a plătit, în plus, 4 milioane 800 de mii de lei.

O situaţie specială este în cazul barocamerei: producătorul a livrat-o la un preţ de peste 600.000 de lei, dar a trecut prin alte două firme înainte ca spitalul să o cumpere cu peste 3,4 milioane de lei. Echipamentul nu este folosit nici în prezent, aşa cum au declarat la audieri tehnicienii care nu l-au putut instala, nefiind compatibil cu reţelele de utilităţi din spital.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri