Sebastian Ghiță, în arest la Belgrad pentru două luni

Data actualizării: Data publicării:
161010_sebastian_DIICOT_00_INQUAM_Octav_Ganea1
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sebastian Ghiţă este arestat, în Belgrad. După ce a fugit patru luni de oamenii legii din România, fostul deputatul a fost dat de gol de fratele său cu care s-a întâlnit în Serbia. A fost oprit de poliţiştii sârbi pe stradă şi legitimat. Avea acte false de Slovenia, vorbea în engleză şi avea înfăţişarea schimbată. Fostul parlamentar a ajuns după gratii, iar autorităţile române cer extrădarea lui. Omul de afaceri este cercetat şi judecat în ţară pentru corupţie în cinci dosare.

sebastian ghita - tvr

ACTUALIZARE 22.40. Magistraţii Curţii Supreme a Serbiei au decis ca Sebastian Ghiţă să rămână în arest pentru 60 de zile.

Decizia a fost luată după audierea de azi de 11 ore.

Autorităţile din Serbia îl suspectează că ar putea să fugă sau să se ascundă pe perioada procedurilor de extrădare.

Hotărârea poate fi contestată, în termen de 3 zile, spune un purtător de cuvânt al Instanţei Supreme, citat de agenţia de presă de stat Tanjug.

ACTIALIZARE 19.00. Corespondență de la Belgrad, de la reporterul Digi24 Mihaela Crețu:


 

După 11 ore de audieri, Sebastian Ghiță a fost reținut pentru 48 de ore în Serbia. La expirarea acestui termen, el va fi dus în fața unei instanțe, pentru a lămuri cum a reușit să intre în Serbia cu acte false.

România are la dispoziție 18 zile pentru a trimite documentele de extrădare. Când acestea vor ajunge în Serbia, instanța supremă și Ministerul Justiției de la Belgrad vor decide dacă fostul deputat va fi sau nu arestat.

O persoană care intră în Serbia cu acte false riscă până la trei ani de închisoare.

Dupa patru luni de fugă, drumul fostului deputat Sebastian Ghiţă s-a oprit în arestul poliţiei sârbe. Dar nu înainte de a pribegi prin zece ţări. Din decembrie anul trecut, când a dispărut de la o recepţie a Serviciului Român de Informaţii, Sebastian Ghiţă a traversat Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croația, Austria, Italia, Franța, iar acum a ajuns în Serbia. Aceasta, în timp ce pe numele lui existau două mandate internaţionale de arestare, iar semnalmentele sale figurau în toate bazele de date ale poliţiilor europene.

Pe site-ul Europol este în „top 10 most wanted” şi singura persoană căutată pentru corupţie.

A reuşit să treacă neobservat pentru că s-a folosit de documente false şi şi-a schimbat înfăţişarea. Pe lângă cele cinci dosare penale din România, fostul parlamentar Sebastian Ghiţă s-a ales cu unul şi în Serbia, ceea ce ar putea întârzia procedura de extrădare.

Ministerul Justiţiei a anunţat oficial care sunt paşii pentru extrădarea fostului deputat. Va fi invocată Convenţia europeană de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957. Până atunci, judecătorul de la Tribunalul Prahova, cel care a emis mandatul de arestare în lipsă, trebuie să fie informat oficial de găsirea fugarului. Ministrul de Interne, Carmen Dan, spune că în cel mult 40 de zile Sebastian Ghiţă ar putea fi adus în ţară. Şi premierul Sorin Grindeanu este optimist în această privinţă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri