Sechestru pe bunurile torţionarilor lui Gheorghe Ursu

Data actualizării: Data publicării:
gheorghe ursu

Torţionarii disidentului Gheorghe Ursu au bunurile sub sechestru. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti și nu este definitivă. Fiul luptătorului anticomunist cere despăgubiri de 3 milioane de euro în dosarul în care sunt judecaţi cei responsabili pentru moartea acestuia.

Instanța a decis instituirea sechestrului pe bunurile mobile și imobile deținute de Tudor Postelnicu, fost șef al Departamentului Securității Statului, și foștii ofițeri de securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, judecați pentru infracțiuni contra umanității în dosarul disidentului Gheorghe Ursu.

Astfel, în cazul lui Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș se va pune sechestru pe câte un imobil și o mașină, pe acțiuni la mai multe societăți comerciale și conturi bancare.

De asemenea, se va indisponibiliza prin proprire o cotă de 1/3 din pensiile nete încasate de cei trei: 4.765 lei — Tudor Postelnicu, 4.082 lei — Marin Pîrvulescu și 5.091 lei — Vasile Hodiș. Ultimii doi încasează pensii de la Casa de Pensii Sectorială a Serviciului Român de Informații.

Andrei Usru, fiul disidentului, speră ca prin această decizie să se asigure că recuperează daunele morale pe care le-a solicitat. Astfel el a vrut să se asigure că foştii ofiţeri de securitate nu își vor putea înstrăina bunurile, pentru a scăpa de plata daunelor.

Avocaţii celor acuzaţi au transmis instanţei la ultimul termen că apartamentele şi maşinile deţinute de clienţii lor nu acoperă oricum suma foarte mare cerută şi că nu se justifică poprierea pensiilor şi punerea sub sechestru a caselor. Verificările făcute de instanţă arată că Tudor Postelnicu, fost șef al Departamentului Securității Statului și anchetatorii fostului regim, Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, primesc lunar pensii cuprinse între 4.000 şi 6.000 de lei. Mai au pe numele lor câte un apartament şi două maşini Dacia 1310, vechi din 1979.

Inginerul Gheorghe Ursu a fost urmărit de Securitate încă din anii 70, după ce a trimis postului de radio Europa Liberă scrisori în care denunţa politica dusă de comunişti. În 1985 a fost arestat pentru o infracţiune inventată, deţinere de valută, iar în spatele gratiilor a fost supus terorii fizice şi psihice. A murit după ce un coleg de celulă l-a bătut crunt, la ordinul şefilor Securităţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri