Secretele din arhivele SIPA. Reacția politicienilor

Data actualizării: Data publicării:
dosare

Politicienii reacţionează la dezvăluirile făcute de jurnalistul Dan Andronic referitoare la copierea arhivelor SIPA, fostul serviciu de informații de la Ministerul Justiției. Monica Macovei, cea care a desfiinţat serviciul secret al Ministerului Justiţiei, spune că totul este o minciună. În schimb, liderii politici cred că e nevoie de o comisie de anchetă pe această temă şi se gândesc la desecretizarea arhivelor. Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, spune că se va interesa şi el de acest subiect.

Cine a făcut astfel de copii va trebui să răspundă, dacă informaţia e adevărată. Vă asigur că, după ce trec aceste zile aglomerate cu proiectele de lege, codul şi legile justiţiei, mă voi interesa şi voi vedea fizic arhiva şi voi vedea parametrii în care se păstrează şi gestionează”, a spus Tudorel Toader, ministrul Justiției.

Subiectul îl preocupă şi pe preşedintele Senatului. Călin Popescu Tăriceanu propune înfiinţarea unei comisii la Ministerul Justiţiei, pentru stabilirea adevărului.

E un subiect important care naşte foarte multe suspiciuni. De ce, pentru că aceste arhive ar putea să conţină informaţii compromiţătoare la adresa unor magistraţi cu care ei să fie şantajaţi. Să vedem ce conţin aceste arhive”, spune Călin Popescu Tăriceanu.

Asta îşi doreşte şi şeful PSD, Liviu Dragnea.

Uite, chiar mâine vorbesc cu colegii să vedem ce ar trebui să facem ca să desecretizam arhiva SIPA. Vedem, o mai găsim, nu o mai găsim”, a spus Liviu Dragnea.

Monica Macovei a precizat că a desfiinţat SIPA, pe vremea când era ministru al Justiţiei, pentru că existau informaţii că se făceau abuzuri. În plus, spune că nu a fotocopiat, sustras sau distrus niciun dosar SIPA.

Nu am primit niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am fotocopiat niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am sustras şi distrus niciun dosar SIPA. Nu am avut nicio informaţie despre judecători sau procurori din dosarele SIPA. Eu am decis desfiinţarea acestui serviciu secret, întrucât existau informații în spațiul public că făcea abuzuri”, arată Monica Macovei într-un comunicat.

Judecătorul Cristian Danileţ dezminte şi el acuzaţiile.

Este halucinant cum nimeni nu se întreabă ce miniştri au ordonat SIPA să strângă informații despre magistrați, care au fost agenții care au strâns aceste informații în perioada 1997-2005, de ce i-au supravegheat pe magistrați în viața privată, cu cât au fost plătiți informatorii, cine au fost aceștia și unde au ajuns ei în prezent, dar sunt făcute acuze la adresa celor care au dezvăluit public și în mod repetat aceste abuzuri!”, a scris pe Facebook Cristi Danileţ.

Într-un articol publicat pe site-ul evz.ro, Dan Andronic afirmă că arhiva Serviciul Independent pentru Protecție și Anticorupție a fost copiată, în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei. Din aceasta au făcut parte judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.

Înfiinţat în 1991, Serviciul avea ca scop monitorizarea infracţiunilor cu implicaţii majore din penitenciare. În 1997, ministrul Justiţiei de atunci, Valeriu Stoica, a trecut SIPA în subordinea directă a ministrului Justiţiei. Argumentul - Serviciul să se ocupe şi de protecţia magistraţilor. Şapte ani mai târziu, după ce presa a relatat că în fruntea SIPA au fost numiţi foşti ofiţeri ai Securităţii şi că serviciul secret face poliţie politică, acesta s-a tranformat în Direcția Generală de Protecție și Anticorupție. În plus, a fost obligat să prezinte rapoarte de activitate Parlamentului.

În 2006, Monica Macovei a dispus desfiinţarea DGPA, pe motiv că a făcut abuzuri, iar Ministerul Justiţiei nu are nevoie de un serviciu secret. Anul trecut, Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un proiect pentru desigilarea arhivei DGPA. Uniunea Naţională a Judecătorilor s-a opus însă propunerii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri