„Secretele judecătorilor”. CSM cere lămuriri despre arhiva SIPA

Data actualizării: Data publicării:
dosare arhiva

Scandalul dosarelor secrete ale magistraţilor, copiate ilegal, ar putea intra la categoria divulgare de secrete de stat. Iar investigaţia este posibil să fie preluată de procurorii anti-mafia. În paralel, CSM vrea să-i ceară lămuriri ministrului Justiţiei, timp în care Tudorel Toader verifică arhiva SIPA, tocmai pentru a găsi soluţii pentru desecretizare. Scandalul a reizbucnit după ce jurnalistul Dan Andronic i-a acuzat pe Monica Macovei şi Cristian Danileţ că au fotocopiat ilegal informaţii secrete despre procurori şi judecători.

Astăzi am cerut o informare de la SRI legată de modul în care a fost gestionată arhiva deţinută de Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie”, a spus Adrian Ţuţuianu, preşedintele comisiei SRI din Camera Deputaţilor.

Direct, SRI nu a avut niciun fel de implicare în gestionarea arhivei, însă, în 2007, una dintre societăţile pe care serviciul le administrează a montat sistemul de securitate al arhivei fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei.

Rasirom a fost solicitată în luna septembrie pentru realizarea unei intervenţii datorită unor defecţiuni constatate de beneficiarul sistemului, însă fără a rezulta data la care acestea apăruseră”, a mai spus Adrian Țuțuianu.

Cu alte cuvinte, nimeni nu ştie cât a stat arhiva SIPA nesecurizată. Şi poate de aceea mulţi cred că secretele SIPA sunt acum instrumente de şantaj în lumea magistraţilor. Jurnalistul Dan Andronic i-a acuzat direct pe fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei şi pe judecătorul Cristian Danileţ că ar fi fotocopiat informaţii clasificate din această arhivă.

Nu am primit niciun dosar din arhiva SIPA, nu am fotocopiat nimic, şi nici cei doi, un judecător şi un procuror,” a spus fostul ministru al Justiției.

Monica Macovei a fost cea care a desfiinţat SIPA şi a ferecat secretele judecătorilor şi procurorilor, iar acum spune că serviciul secret fusese înfiinţat cu un scop precis.

Pentru şantaj.. Altfel de ce ai vrea să urmăreşti judecătorii şi procurorii? Că dacă e vorba de corupţie ai organe de anchetă, nu ai nevoie de serviciu secret”, a spus ea.

Deşi s-a cerut de mai multe ori desecretizarea aşa-numitei „arhive cu secretele judecătorilor”, nimeni nu a reuşit până acum acest lucru. Ca atare, arhiva este într-un loc sigur, iar gardian îi este Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Arhiva fostului Serviciu Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie se află într-un spaţiu securizat al ANP, sub sigiliul Ministerului Justiţiei, iar modul şi condiţiile în care se face accesul în acest spaţiu sunt stabilite, exclusiv, de Ministerul Justiţiei. Precizăm că personalul ANP nu are acces la această arhivă”, arată ANP.

Situaţia arhivei a mai fost anchetată în 2007-2008. Dar concluziile n-au apărut niciodată.

„Îmi menţin poziţia pe care o aveam şi când eram ministru, că arhiva trebuie să rămână sigilată şi, eventual, printr-un proiect de lege, să fie transferată la Arhivele Naţionale, sau eventual topită, dar asta şi cu un aviz al CSAT”, a spus fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu.

Premierul din acea perioadă, Călin Popescu Tăriceanu nu îşi aminteşte ca un astfel de subiect să fi fost vreodată pe ordinea de zi a CSAT, dar crede că arhiva trebuie desecretizată.

Sigur că e un subiect important, care naște suspiciuni, pentru că aceste arhive ar putea conține informații compromițătoare a unor magistrați cu care pot fi santajați”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului.

Nici fostul preşedinte Traian Băsescu nu-şi aminteşte să fi discutat în CSAT despre arhiva SIPA. Scandalul a ajuns imediat la urechile lui Tudorel Toader.

cum am avut o întrevedere cu directorul ANP ca să mă interesez de condiţiile în care se află. Am vorbit şi cu cei care au administrat arhiva. Mă voi documenta serios cu privire la isotricul arhivei”, a spus ministrul Justiției, Tudorel Toader.

„Trebuie să vedem nivelul de secretizare. Pentru că în funcție de nivelul de secretizare vedem și cui îi revine competența desecretizării: dacă e la nivel de minister, dacă e la nivel de Guvern, dacă o fi la nivel de CSAT, deși sper să nu fie informații chiar atât de importante pentru siguranța statului în arhiva de la ANP”, a adăugat el.

Foarte mulţi sunt de părere că desecretizarea e singura care ar spulbera toate suspiciunile.„Am vechime în magistratură, iar de 15 ani aud discuţii despre SIPA. Rezolvarea înseamnă în primul rând desecretizarea arhivelor”, a spus Cristina Tarcea - preşedintele ICCJ.

Scandalul a ajuns şi în atenţia DIICOT, iar Consiliul Superior al Magistraturii a cerut un raport Ministerului Justiţiei despre situaţia arhivei. Serviciul Independent Pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991. Mircea Ionescu Qintus, pe atunci ministrul Justiţiei, a vrut să ţină sub control marea infracţionalitate din sistemul penitenciar. Iniţial, structura a fost în subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, însă şase ani mai târziu a trecut în subordinea ministrului Justiţiei, pe-atunci Valeriu Stoica, şi a fost însărcinat şi cu protecţia magistraţilor. În 2004, serviciul a fost măcinat de mai multe scandaluri.

Tot atunci, serviciul a fost transformat în Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie şi pentru prima dată a fost obligat iar ofiţerii au fost obligaţi să raporteze Parlamentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri