Șeful Curții Militare de Apel a fost suspendat

Data actualizării: Data publicării:
csm crop

Preşedintele Curţii Militare de Apel, Gheorghe Manea, a fost suspendat din funcţia de judecător. Decizia a fost luată de secţia de judecători din cadrul CSM, în urma mai multor sesizări depuse de subalterni.

Decizia vine după ce Inspecția Judiciară a decis să-l cerceteze pe Gheorghe Manea pentru abateri disciplinare. Concret, inspectorii vor să stabiliească dacă acesta s-ar fi abținut în mod nejustificat de la judecarea unor cauze, ceea ce ar fi dus la tergiversarea acelor procese. Sunt acuzații care deocamdată sunt verificate de inspectori.

Potrivit News.ro, Inspecţia Judiciară a declanşat încă din 19 septembrie 2016 cercetarea disciplinară a preşedintelui Curţii Militare de Apel, Gheorghe Manea, pentru că, prin repetarea de trei ori a unei cereri de abţinere de la judecarea unui dosar de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, ar fi tergiversat soluţionarea cauzei. Cercetarea magistratului a venit după ce  chiar judecători ai Curţii Militare de Apel au sesizat Inspecţia referitor la faptul că Gheorghe Manea s-ar abţine nejustificat de la soluţionarea unui dosar.

Suspendarea decisă de CSM va dura până la finalizarea acestor cercetări. Ultimul cuvânt îl va avea tot CSM, care poate decide excluderea judecătorului din magistratură.

Gheorghe Manea are gradul de general și conduce cea mai importantă instanță militară din România.

COMUNICATUL CSM:

„În şedinţa de azi, 20 februarie 2017, Secţia pentru judecători în materie disciplinară, din oficiu, în temeiul dispoziţiilor art. 52 alin. 1 teza a II – a  din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a dispus suspendarea din funcţia de judecător a domnului Manea Gheorghe, preşedintele Curţii Militare de Apel, până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare ce face obiectul dosarului nr. 32/J/2016.

Potrivit dispoziţiilor art. 52 alin.1 teza a II-a din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al  Magistraturii, “Pe durata procedurii disciplinare, secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea inspectorului judiciar, poate dispune suspendarea din funcţie a magistratului, până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare,… dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei ”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri