Sevil Shhaideh, pusă sub urmărire penală de DNA în dosarul „Belina”

Data actualizării: Data publicării:
170922_SEVIL_SHHAIDEH_DNA_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos

ACTUALIZARE 15:00 DNA a anunțat că dosarul pentru care Sevil Shhaideh este pusă sub acuzare este Insula Belina. În același dosar se cere avizul pentru urmărire penală și pentru Rovana Plumb, ministrul delegat pentru fondurile europene.

SEVIL SHHAIDEH, la data faptelor secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P.), este  urmărită penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, se arată în comunicatul DNA

Cât despre ROVANA PLUMB, DNA arată: „Din probele administrate, a rezultat bănuiala rezonabilă că numita Rovana Plumb, în calitate de ministru al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, cu intenție a ajutat la săvârșirea faptei penale reținute în sarcina suspectei Sevil Shhaideh, respectiv a inițiat și promovat H.G. 858/2013 în decurs de 17 ore, în perioada 5.11.2013 - 6.11.2013, cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative. Prin efectele acestei hotărâri de guvern s-a urmărit crearea unei aparențe de legalitate a trecerii Insulei Belina și a Brațului Pavel, prin proiectul de hotărâre de guvern ce va purta nr. 943/2013, contrar aspectelor semnalate în repetate rânduri de Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției cu privire la forța juridică a actului normativ”. Citiți detalii, aici.

Premierul Mihai Tudose se vede pus astfel în fața unei situații neplăcute pentru guvernul său. În urmă cu câteva săptămâni, într-un interviu pentru Digi24, șeful executivului declara că el ar demisiona, dacă pe numele său s-ar deschide un dosar penal. Citiți declarația aici

ACTUALIZARE 11:28. Vicepremierul a declarat la ieșire că a fost informată la DNA că are calitatea de suspect, dar nu a dat alte detalii în legătură cu dosarul.

Ministrul a stat în sediul DNA mai puțin de jumătate de oră, timp în care i s-au adus la cunoștință acuzațiile penale, pentru care este pusă sub urmărire penală.

„Am fost informată asupra calității procesuale pe care o am în acest dosar. Am calitatea de suspect și mai multe nu vă pot declara, fiind o anchetă penală în curs. În acest moment mi s-a adus la cunoștință această calitate. Mă prevalez de toate drepturile pe care le am și o să analizez împreună cu avocatul documentele", a afirmat Shhaideh.

Vicepremierul nu a răspuns la întrebarea jurnaliștilor dacă își va da demisia după ce a fost pusă sub acuzare în acest dosar.

Sunt fapte de corupție care în mod sigur nu sunt săvârșite în calitate de ministru, pentru că în acest caz DNA ar fi trebuit să ceară încuviințarea urmăririi penale de la președintele Iohannis.

Tot vineri, la DNA s-au făcut audieri în legătură cu așa-zisul dosar Belina, dar încă nu e clar dacă acuzațiile aduse lui Sevil Shhaideh au legătură cu acest caz. Sunt persoane deja puse sub acuzare în această cauză.


Ministrul dezvoltării regionale, vicepremierul Sevil Shhaideh, considerată o apropiată a liderului PSD, Liviu Dragnea, a sosit, vineri dimineață, la sediul DNA, unde urmează să fie audiată. Ea a a venit însoțită de un avocat, dar deocamdată nu se știe în ce calitate va fi audiată și nici în legătură cu ce dosar.

FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos
FOTO: Octav Ganea/Inquam Photos

(FOTO: Octav Ganea / Inquam Photos)

Faptul că este însoțită de un avocat ar putea semnala că este invitată la DNA în calitate de suspect.

Nu este prima oară când Sevil Shhaideh este chemată la DNA. Ea a mai fost audiată ca martor în două dosare care acum se află deja pe rol la instanțe.

Sevil Shhaideh a fost convocată pentru audieri la ora 11:00 și așa cum s-a mai întâmplat și în alte cazuri, a trebuit să stea la coadă pentru a intra în DNA.

Vineri dimineața, procurorii de la DNA au făcut extinderea cercetărilor într-un dosar aflat de mai multe luni în atenția procurorilor anticorupție, un dosar în care se fac verificări cu privire la trecerea, în 2013, a unei suprafețe de teren din județul Teleorman din administrarea Apelor Române în administrarea Consiliului Județean Teleorman. Această trecere s-a făcut la momentul respectiv prin adoptarea unei hotărâri de guvern în legătură cu care premierul de atunci, Victor Ponta, a fost audiat, la rândul lui, la DNA, zilele trecute, în calitate de martor. Este vorba de așa-numitul dosar „Belina”, când Liviu Dragnea era ministru al dezvoltării regionale, iar secretar de stat în același minister era Sevil Shhaideh.

Într-un interviu pentru Hotnews, Victor Ponta spunea, în urmă cu aproape două săptămâni, că în perioada în care era prim-ministru, liderul PSD Liviu Dragnea i-a solicitat să treacă lacul Belina în proprietatea Consiliului Judeţean Teleorman. Fostul premier a susținut că nu a ştiut că lacul a ajuns în proprietatea firmei Tel Drum şi că acest lucru l-a aflat din presă. Ponta a spus că este convins că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi instituţiile statului ştiu absolut tot despre Tel Drum de foarte mulţi ani, iar Dragnea „a beneficiat de o anumită protecţie din partea unor instituţii”.

Citiți și: Războiul Dragnea-Ponta, faza dosarelor penale și a legăturilor cu SRI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri