Premieră în justiţia din România|Șofer teribilist acuzat de omor calificat

Data actualizării: Data publicării:
accident masina

Decizie în premieră într-o anchetă penală din România. Autorul unui accident rutier grav, în care doi oameni au murit, a fost inculpat pentru omor calificat, o acuzaţie mult mai gravă decât cea de ucidere din culpă, folosită de obicei în astfel de cazuri. În aceste condiţii, tânărul riscă până la 25 de ani de închisoare, în loc de cel mult 7 ani şi jumătate. Atenție! Urmează imagini care vă pot afecta emoţional.

ACTUALIZARE. Se întâmpla pe 4 februarie anul acesta când tânărul a ignorat culoarea roşu a semaforului şi a provocat un accident extrem de grav. Din imaginile surprinse de camerele de supraveghere se poate vedea cum maşina în care se aflau doi soţi, de 55, şi de 58 de ani, a fost lovită din plin de autoturismul tânărului. Cei doi şi-au pierdut viaţa, iar alte două persoane au ajuns la spital. Procurorul de caz a schimbat încadrarea juridică din ucidere din culpă în omor calificat.

În cauză a fost schimbată încadrarea juridică din ucidere din culpă în omor calificat. Procurorul de caz a considerat că nu se poate discuta despre culpă, în speţa concretă, ci despre intenţie indirectă. A apreciat, aşadar, că inculpatul a acţionat cu intenţie indirectă în condiţiile în care a trecut de trei ori pe culoarea roşie a semaforului într-o zonă extrem de aglomerată, a circulat pe contrasens, nu a frânat absolut deloc în apropierea semaforului, deşi era coloană de maşini şi impactul era uşor de prevăzut”, a explicat procurorul Adina Bocai, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași.

Avocatul şoferului care acum este în arest preventiv cere schimbarea încadrării juridice.

Evident că nu suntem de acord cu astfel de încadrare juridică. Nu pentru că suntem de rea-credinţă, ci pentru că legiuitorul a prevăzut în mod concret o altă încadrare juridică pentru astfel de fapte. Este uşor hazardat, aş spune la acest moment să discutăm despre un omor calificat, în condiţiile în care clientul meu nici nu este cunoscut cu antecedente penale”, a declarat pentru Digi24 Bogdan Gust, avocatul șoferului acuzat.

Pentru omor calificat, pedeapsa este între 15 şi 25 de ani de închisoare, asta în condiţiile în care, dacă şoferul ar fi acuzat de ucidere din culpă, ar putea primi cel mult 7 ani şi jumătate.

Șoferul riscă între 15 și 25 de ani de închisoare. În cazul în care era acuzat de ucidere din culpă, pedeapsa maximă era de 7 ani și jumătate.

Anchetatorii consideră că este vorba de o intenție indirectă. Șoferul a trecut de trei ori pe culoare roșie a semaforului și nu a frânat deloc în apropierea semaforului deși era coloană de mașini și putea prevedea un incident. Accidentul s-a întâmplat pe contrasens.

Tragedia s-a petrecut pe 4 februarie. O mașină în care se aflau o femeie și un bărbat a fost lovită din plin de bolidul tânărului. Cei doi soți și-au pierdut viața în urma accidentului.

Expertiza psihiatrică a arătat că tânărul de 25 de ani avea discernământ în momentul respectiv. În acest moment, el se află în arest preventiv.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri