Stăpânii de sclavi de la Berevoești nu au remușcări

Data publicării:
Untitled

Localnicii din Berevoești, acuzați că au trasformat peste 40 de copii și tineri în sclavi, au vorbit doar în fața judecătorilor. Le-au spus că nu li s-a părut anormal să-i lege pe copii cu lanțuri și să-i forțeze să muncească. Și au adus și argumente, care însă nu i-au convins pe magistrați.

„Avem în vedere condiţiile concrete în care se presupune că a fost realizată activitatea infracţională, inculpații racolând, în scopul exploatării prin supunerea la muncă, persoane uşor de manipulat din cauza sărăciei accentuate a acestora, a nivelului educaţional scăzut, a handicapului psihic, minori proveniţi din familii destrămate şi lipsiţi de grijă şi ocrotire părintească”, se arată în motivarea dată de Tribunalul Argeş.

Viorel Ivaşcu, victimă: „Nu îmi dădeau bani, mă păcăleau. Mă chinuiau cu mâncare doar o dată pe zi, mă puneau să muncesc.”

Reporter: Ţi-au spus că îţi dau bani?

Victimă: „Mi-au spus că îmi dau şi acum când am plecat mi-au dat doar 10 lei.”

Reporter: 10 lei pentru cât timp?

Victimă: Pentru o săptămână.

Reporter: Ce munceai acolo?

Victimă: Făceam curat la animale, la cai, la...

Judecatorii care au decis arestarea preventiva susțin ca suspecții au călcat în picioare toate valorile umane.

„Inculpaţii ignoră total valorile intrinseci fiinţei umane, viaţa, integritate corporală, sănătatea, libertatea, onoarea şi demnitatea, privind victimele ca pe o marfă producătoare de beneficii materiale, pe care le exploatează la maximum şi le transferă între membrii grupărilor în acelaşi scop” au mai motivat judecătorii.

Procurorii verifică acum felul în care autoritățile locale au acționat în acest caz. Rețelele de trafic de persoane funcționau din 2008.

„Printre persoanele ridicate am recunoscut persoane din localitate, despre care ştiu că sunt rude cu actualul şi cu familia primarului, cu fostul primar, unii dintre ei au fost cununaţi, botezaţi. Practic, avem de-a face cu finii.”

„La nivelul anului 2015 eu am anunțat secţia de poliţie nr. 14 că există suspiciuni cu privire la faptul că în satul Gămăcești ar exista minori care sunt puşi să muncească la nişte munci care nu sunt specifice vârstei”, declara Florin Bogdan, primarul comunei Berevoești.

Anchetatorii au identificat în acest caz 40 de victime, majoritatea minore. Tribunalul Argeș a decis să trimită după gratii 39 de suspecți. Această decizie a fost contestată de membrii rețelei la Curtea de Apel Pitești.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri