Tensiuni între ministrul Justiției și CSM

Data actualizării: Data publicării:
170227_TUDOREL_TOADER_MJ_01_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Tensiuni între Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Ministrul Tudorel Toader a vrut transferul a doi judecători de la instanţe din Capitală, pentru a-i numi în funcţia de secretar de stat, respectiv cea de consilier personal. S-a lovit însă de refuzul CSM. La scurt timp, ministrul a cerut Consiliului anularea tuturor detaşărilor din cadrul instituţiei pe care o conduce, potrivit Digi24. 

Tudorel Toader a dorit transferarea lui Constantin Udrea la Ministerul Justiției unde urma să fie secretar de stat. CSM a refuzat transferul, motivând că magistratul este vizat într-o anchetă disciplinată a Inspecției Judiciare, după ce a declarat că SRI se implică în justiție. 

De asemenea, ministrul Justiției a dorit să o numească pe judecătoarea de la Tribunalul București, Raluca Gâlea, în funcția de consilier personal. Însă și acest transfer a fost refuzat de CSM. Nu se știe de ce CSM nu a fost de acord, întrucât Raluca Gâlea nu face obiectul vreunei anchete. 

După refuzul CSM, ministrul Justiției a cerut Consiliului să anuleze toate detașările din cadrul instituției pe care o conduce. Este vorba de zece magistrați. Printre aceștia se numără și Viorica Matei, șefa Direcție de Avizare Acte Normative, adică locul în care sunt avizate pozitiv sau negativ toate actele Guvernului. Funcția este una deosebit de importantă, dacă ne gândim că ignorarea unui aviz negativ dat de această Direcție a dus la condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare a fostului ministrul de Justiție Tudor Chiuariu în dosarul Poșta. 

Ministrul Justiției și-a motivat decizia spunând că foarte mulți dintre acești magistrați au depășit termenul legal prevăzut și că se dorește angajarea unor juriști tineri, valoroși, pe care instituția să conteze în următorii ani.

„Legea spune că detașările sunt pe trei ani, de cel mult două ori. Sunt foarte mulți detașați din cei care sunt la Justiție care depășiseră acel interval de timp. Ministerul Justiției trebuie să-și angajeze personal propriu. Avem foarte mulți juriști în România, avem juriști foarte bine pregătiți, juriști pe care să-i angajăm la Ministerul Justiției, să-i formăm, să-i fidelizăm în spiritul Ministerului Justiției", a afirmat Toader, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

Ministrul Justiției a susținut că, în același timp, puterea judecătorească și Ministerul Public au nevoie de oameni, de specialiști, de procurori, de judecători.

„Și vă dau un exemplu cât se poate de simplu. Aveam pe cineva, o doamnă absolut respectabilă, care era procuror și șef de Resurse Umane. E păcat să ții un procuror foarte bine pregătit șef la Resurse Umane. De aceea s-a format, să facă muncă de procuror. Deci, acesta este motivul pentru care am cerut încetarea detașării tuturor. Angajăm oameni tineri valoroși, pe care ministerul să conteze pe mulți ani", a completat Toader.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri