Toader: Concluzia mea privind revocarea șefei DNA nu va fi exclusiv pe baza raportului IJ

Data actualizării: Data publicării:
COMBO_INQUAM_TOADER_KOVESI_INSPECTIA_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, dă de înțeles că va trece peste raportul Inspecției Judiciare privind activitatea DNA, în urma căruia a reieșit concluzia că nu se impune revocarea Codruței Kovesi.

COMBO_INQUAM_TOADER_KOVESI_INSPECTIA_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

„Avem un raport al Inspecției Judiciare, un raport care știm că a divizat până și inspectorii. Am spus și repet: sunt nedumerit pentru componența comisiei din șase, de regulă comsiile sunt cu număr impar, ca să poți să dai o majoritate, nu ca în cazul acesta, 3-3. Având 3 pro și 3 contra, rolul ministrului justiției este ușurat, rolul ministrului este de a înclina balanța, sigur, în opțiunea mea ca ministru al justiției, pentru că lanțul decizional cuprinde mai mulți factori”, a declarat astăzi Tudorel Toader.

„Votul majoritar al secției este cel pe care-l știți din comunicatul secției de procurori. Faptul că poziția mea pe care o voi coomunica va fi luată pe baza analizei coroborate a tuturor stărilor, circumstanțelor, împrejurărilor. Raportul acesta eu l-am solicitat, concluzia raportului eu o voi formula, indiferent ceea ce pe lanțul decizional se va petrece”, a mai spus ministrul justiției.

Tudorel Toader a răspuns întrebărilor și cu privire la acuzația adusă de fostul premier Victor Ponta, potrivit căreia Liviu Dragnea a participat, în decembrie 2013, alături de Laura Codruța Kovesi, la o tăiere de porc în curtea vilei T14 a SRI.

„Eu cred că e necesar să vedem dacă e real sau nu. După aceea putem spune care ar putea fi implicațiile. Nu îmi cereți concluzii înainte de analiza faptică”, a mai spus el.

Întrebat dacă l-ar putea convinge pe președintele Klaus Iohannis să o revoce pe Laira codruța Kovesi, ministrul a răspuns: „În primul rând, nu ministrul justiției ia decizia înlăturării. Legal, poate să formuleze propuneri”.

Tudorel Toader a refuzat, la insistențele jurnaliștilor, să spună dacă a luat o decizie în acest sens. „Așteptați și veți vedea. În niciun caz, într-o atare ipoteză, ministrul justiției nu se duce să convingă. Argumentele pro sau contra trebuie să convingă”, a a mai spus el.

„Spuneam și repet, în evaluarare voi lua în consideare toate aceste elemente”, a precizat Toader, făcând referire la acuzațiile aduse în spațiul de public de diverși oameni la adresa șefei DNA.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri