Tudorel Toader își menține proiectul pentru legile justiției

Data actualizării: Data publicării:
2017_06_28_GC_dezbatere min justitiei-6198-inquam-george calin - tudorel toader
Foto: InquamPhotos. George Călin

Ministrul Justiţiei nu dă înapoi de la controversatul proiect pentru modificarea legilor justiției, deși s-au ridicat mai multe voci, inclusiv a președintelui și a ambasadorului SUA, care i-au cerut să facă acest gest. 

Aflat la deschiderea anului universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi - ceremonie la care a fost prezent și ambasadorul SUA, Hans Klemm - , Toader Tudorel a afirmat că textele de lege nu se negociază, în ciuda declaraţiei făcute de preşedintele Klaus Iohannis prin care îi cerea să retragă pachetul de modificare a legilor justiţiei. „Nu putem vorbi despre acuzaţii. Cel mult au fost afirmaţii, dar eu vă asigur de faptul că bunele relaţiile din noi, să vorbesc aşa, în general, nu afectează fondul problemei. Noi ne facem datoria aşa cum scrie la carte, aşa cum scrie în Legea 24/2000 privind tehnica legislativă. Textele de lege nu se negociază. Iniţiatorul unui act normativ, indiferent de ierarhie se raportează la soluţia legislativă, se raportează la normele de tehnică legislativă şi propune o formulă de redactare, proiect de lege, să vorbim, care ajunge în final în Parlament, unde au loc dezbateri, argumente pro contra, modificări îmbunătăţiri ale soluţiilor propuse de iniţiatori”, a arătat Tudorel Toader.

El i-a dat astfel o replică de la distanță președintelui Klaus Iohannis, care a spus vineri că proiectul pentru modificarea legilor justiției ar trebui rediscutat, după avizul negativ al CSM.
„Problema cu avizul nefavorabil am mai explicat-o şi dumneavoastră o ştiţi. În primul rând că este un aviz consultativ. În al doilea rând, am anumite, să spunem, rezerve faţă de acest aviz negativ, consultativ fiind. În proiectul de lege, Ministerul Justiţiei a reţinut foarte multe dintre propunerile formulate chiar de către CSM. Cele mai multe propuneri vin de acolo. Înţeleg, prin urmare, că CSM-ul a dataviz negativ pe soluţii propuse de CSM”, a punctat ministrul justiției.

Citiți și: 

VIDEO. Hans Klemm: SUA sunt îngrijorate de propunerile ministrului justiției

Replica lui Tudorel Toader pentru ambasadorul SUA

 Răspunsul lui Klemm pentru Toader: Îngrijorările nu sunt bazate pe lipsă de cunoștințe

„Proiectul de lege propune modificări pentru punerea de acord a legilor justiţiei cu deciziile Curţii Constituţionale. Nu poţi da aviz negativ, nu poţi să spui că nu eşti de acord cu o modificare ce transpune deciziile Curţii Constituţionale. Proiectul de lege propune modificarea multor soluţii legislative pe care eu le-am apreciat, dar Parlamentul va decide dacă nu cumva sunt anumite privilegii. Acela de a te pensiona din judecător – procuror azi, de a te reîncadra mâine, poimâine tot judecător– procuror, pe o altă procedură decât cea de la CSM. Acela de a fi procuror la Parchetul de pe lângă Judecătorie cu grad şi salariu de Parchetul de cel mai înalt nivel, pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acela de a deţine spaţiu locativ, aparţinând Ministerului Justiţiei şi după pensionare şi după decesul fostului magistrat ş.a.m.d. Sunt multe soluţii în actuala redactare pe care eu am propus să fie eliminate pentru că creează acest decalaj, acest privilegiu în faţa legii”, a detaliat Tudorel Toader.

„Ele sunt propuneri de revenire în parametrii normalului, dacă e să mă exprim astfel, în parametri în care orice - şi dumneavoastră - orice persoană se raportează la exigenţele constituţionale”, a spus ministrul. El a repetat că nu se pune problema rescrierii proiectului pentru că proiectul are „foarte, foarte multe soluţii” venite de la CSM. „Are foarte, foarte multe soluţii, repet, de punere de acord cu deciziile Curţii. Nu ai ce să rescrii acolo. Este vorba doar de câteva soluţii, puncte asupra cărora opiniile sunt diferite. În rest, există o convergenţă”, este de părere ministrul justiției.

„Eu mă aşteptam ca să primesc de la CSM avize punctuale pe fiecare articol, soluţie legislativă, nu unul în bloc. Dar este opţiunea dânşilor, ne raportăm la tehnica legislativă, ne raportăm la Constituţie, iar proiectul de lege îşi va urma, cu anumite modificări, îşi va urma parcursul de legiferare”, a precizat ministrul justiției.

El a mai spus că „nu crede” că la minister a ajuns avizul CSM-ului. „Dacă ar fi ajuns, sigur primeam un mesaj şi eram înştiinţat. Prin urmare, nici nu pot să vă dau un răspuns când proiectul va fi gata”, le-a declarat el jurnaliștilor.

În ceea ce privește dosarul Belina și eventuala sesizare a Curții Constituționale pe tema competențelor DNA, Tudorel Toader a declarat că ideea a apărut „la nivel de Guvern”, dar că Ministerul Justiţiei este cel mai abilitat să documenteze o astfel de posibilă sesizare. „În momentul în care ajungem la o concluzie, când ajungem la o argumentaţie pro sau contra, voi prezenta primului ministru, care va decide dacă sesizează sau nu Curtea Constituţională”, a spus Tudorel Toader.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri