Casele tradiționale din Maramureș, „renovate” cu inox, termopan și betoane. Cum dispare arhitectura unică a zonei

Data actualizării: Data publicării:
kitsch maramures

Maramureșul istoric nu este doar tăramul tradiției, al porților de lemn și al oamenilor calmi și primitori. Kitschul pătrunde, de la un an la altul, tot mai mult pe acele meleaguri. O spun etnologii și arhitecții și o admit, cu amărăciune, autoritățile. Casele și porțile de lemn de odinioară au fost înlocuite astăzi de inox, termopane și multe betoane. Pentru localnici însă, toate acestea sunt motive de mândrie.

"Din păcate, în ultimii ani, kitschul invadează tot mai mult și acest teritoriu."

Este constatarea etnologilor pentru care Maramureșul pur și simplu de odinioară a devenit astăzi unul invadat de inox și betoane.

"De câte ori mă duc într-un periplu prin Maramureș, de atâtea ori mai văd o poartă pe care o știam - dispărută și, în locul ei, o alta din fier forjat sau din inox", povesteşte Janeta Ciocan, muzeograf-entolog.

În comuna Budești, de exemplu, vilele zugrăvite în culori stridente, cu geamuri termopan, garduri de beton și porți de inox sunt mândria localnicilor.

"Frumos arată! Îmi plac. Păi de ce?! Suntem în lumea asta mai civilizată acum un pic", spune o localnică.

"D-apoi foarte frumos arată. Asta e noua tradiție", consideră un sătean.

Autoritățile locale au încercat, în repetate rânduri, să oprească fenomenul și chiar au emis hotărâri de consiliu local în acest sens.

"De 5 ani, Primăria comunei Budești, pune la dispoziția localnicilor care doresc să își construiască o casă, 4 proiecte diferite de case tradiționale. Până acum însă nimeni nu s-a arătat interesat de ofertă", a aflat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Mihai Ivazsuk, primarul comunei Ocna Șugatag, spune că, în lipsa unui cadru legislativ, autoritățile locale nu pot dicta pe banii oamenilor și are o explicație pentru tendința actuală: "Influența Occidentului a avut un rol deosebit în a distruge păstrarea tradițiilor maramureșene."

Laura Zaharia este de profesie arhitect și anul trecut a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea unei case tradiționale din satul Breb. Spune că Maramureșul de astăzi este un pestriț, în care oamenii vor, cu orice preț, să impresioneze.

"Maramureșul s-a împânzit de case, să zicem, kitsch. Case construite cu principalul scop de a ieși în evidență, de a atrage atenția, de a bate la ochi. În momentul în care vrei să impresionezi cu ceva, dar nu investești în asta niciun pic de manoperă, materiale, idee, sigur că iese ceva de prost gust", susţine arhitectul.

De aceeași părere sunt și turiștii care ajung în Maramureș.

"S-a dus tineretul afară și a venit cu ideile de acolo și cu banii de acolo și nu mai face tradiție, face... kitsch-uri."

Consiliul Județean Maramureș, împreună cu Ordinul Arhitecților din România au demarat, luna aceasta, „Planul de revitalizare a satului maramureșean" în care sunt cuprinse 18 primării din județ. Scopul proiectului este de a informa localnicii cu privire la valoarea patrimoniului, a tradiției, dar și a specificului local.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri