O fată de 16 ani a muncit până la epuizare, într-un restaurant din Galați, apoi a leșinat și s-a lovit cu capul de o țeavă

Data actualizării: Data publicării:
minora

O tânără de 16 din Galaţi a căzut din picioare în restaurantul în care lucra pentru că, spun părinţii ei, administratorul îi cerea să stea aproape de fiecare dată peste program. Fata a leşinat şi, în cădere, s-a lovit la cap. Părinţii au depus plângere la Parchet şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Este anchetă la un restaurant aflat pe un ponton de pe Faleza Dunării din Galaţi după ce o adolescentă care muncea aici cu un contract part-time a leşinat la muncă. Restaurantul funcţionează în special la sfârşit de săptămână când acolo sunt organizate nunţi.

Tânăra a făcut practică pe postul de ospătar la restaurantul plutitor până pe 14 iulie. Pentru că făcea treabă bună, managerul i-a propus să rămână să muncească. Mama minorei susţine, însă, că patronii restaurantului nu şi-au respectat partea lor de înţelegere şi au obligat-o pe fata să lucreze mult mai mult.

Mariana Bucuţă, mama fetiţei: „S-au înţeles la 5 milioane, cu patru ore pe zi de luni până dumincă, iar domnul Avram a început să le facă presiune şi să muncească 14 ore de dimineaţa de la 8.00 până seara la 24.00. Şi nu le dădea nimic, nici măcar nu le dădea voie să mânânce sau să bea apă.”

Când fetei i s-a făcut rău, administratorii restaurantului nu au sunat la 112, ci au preferat să o ducă cu o maşină acasă la o mătuşă. Adolescenta s-a simţit rău şi a doua zi. Ajunsă la spital, a rămas internată 8 zile.

Mariana Bucuţă, mama fetiţei: „A fost trei zile la Terapie Intensivă şi pe urmă la salon, cu perfuzii, i se băga fier pe venă pentru că ea nu putea să mânânce. Nici la ora actuală, ea este foarte slăbită”

Diagnosticul medicilor a fost lung: anemie, surmenaj, hematom şi traumatism psihic cu antecendente. La două zile de la întâmplare, şefii restaurantului le-au trimis tuturor angajaţilor sub 18 ani un mesaj prin care le cereau să vină cu declaraţii semnate de părinţi că sunt lăsaţi la muncă. Patronii restaurantului neagă toate acuzaţiile aduse de mama fetei.

Crina Avram, patroana restaurnatului: „Nu este adevărată această acuzaţie. Nu am nimic altceva de declarat în afara faptului că am făcut la rândul meu o plângere penală pentru şantaj împotriva doamnei.”

Inspectorii de muncă au început propria anchetă.

Carmen Corodeanu, purtător de cuvânt ITM Galaţi: „Ce spune Codul Muncii doamnă referitor la angajarea copiilor minori? Este nevoie de acordul părintelui. Dacă nu este acordul părintelui rămâne de văzut şi aplicat sancţiunile prevăzute de Codul Muncii.”

Potrivit Codului Muncii, minorii pot munci cel mult 6 ore pe zi, deci 30 de ore pe săptămână şi trebuie să primească cel puţin salariul minim pe economie. În Cod se mai precizează şi că minorii nu pot efectua ore suplimentare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri