Obiecte din viața Regelui Mihai scoase la licitație

Data publicării:
statuie mihai

Viaţa familiei Regale din România a ajuns şi în casele de licitaţie. Fotografii cu regele Mihai şi tatăl său, cu reginele, statui, sau scrieri cu însemne regale, obiecte de mobilier, toate sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă. Obiectele de epocă au fost strânse de-a lungul anilor de colecţionari şi vor fi scoase la licitaţie pe 20 decembrie. Preţurile variază între câteva zeci de euro până la câteva mii.

Iulian Pleştiu, director departament cercetare: Dintre obiectele foarte foarte interesante este un bust realizat la sfârșitul anilor 20 de Gheorghe Leonida. Un familiarizat al busturilor regale pentru că a făcut busturile tuturor regilor și reginelor. Este Mihai la vârstă fragedă, 7-8 ani, cel mai probabil, deci sfârșitul anilor 20.

Bustul Regelui Mihai realizat de sculptorul Gheorghe Leonida are un preţ de pornire între 350 şi 550 de euro.

Mai accesibile sunt fotografiile cu Regele Mihai.

Iulian Pleştiu, director departament cercetare: Pleacă de la prețuri foarte bune, 35-50-60-70 de euro.

În colecţie se regăseşte şi un număr din revista „Life”. În februarie 1940, pe copertă apare tânărul Mihai şi tatăl său regele Carol al II-lea. Materialul dezvăluie şi cum încerca regele Carol să îl ţină pe fiul său departe de tutun: tuşea intenţionat de fiecare dată când îşi aprindea o ţigară.

Iulian Pleştiu, director departament cercetare: Câteodată se întâmplă ca unele evenimente din contemporaneitate să influențeze vânzarea unor obiecte vechi, cum sunt aceste fotografii sau bustul lui Mihai. Evident că ele vor trezi pasiuni.

Citiți și: 
Casa Regală anunță modificări în programul funeraliilor. Reguli stricte pentru public

Aproape 300 de obiecte au fost strânse de-a lungul timpului de tânărul colecţionar Emanuel Erena, cunoscut în rândul pasionaţilor de regalitate.

Iulian Pleştiu, director departament cercetare: Avem de la statui ale regilor sau reginelor, până la litografii, fotografii, obiecte ce au aparținut diverselor biblioteci din epocă, cărți, bibliofilie sau ziare.

Unul dintre cele mai scumpe obiecte din colecţie este un registru semnat de reginele României, de oameni politici sau aristocraţi.

Iulian Pleştiu, director departament cercetare: Începe din 1912 aceasta condică și este semnată de către cele trei regine. Putem vedea semnătura reginei, în cazul de față este Regina Maria, unde spune „vazut și aprobat, Maria” pe 21 iulie 1919 la orele 4:00, ședința având loc la Palatul Regal. Ar trebui să ajungă la 10-15 mii de euro.

Licitaţia colecţiei de regalitate a fost programată iniţial pe 14 decembrie. După decesul Regelui Mihai, reprezentanţii casei de licitaţii au amânat însă evenimentul în semn de respect. Expoziţiile tuturor colecţiilor lunii decembrie pot fi vizitate zilnic între orele 10:00 şi 20:00.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri