Abuzul în serviciu. Grindeanu: Vom face un proiect „de necontestat”

Data publicării:
sorin grindeanu parlament

Premierul Sorin Grindeanu a vorbit despre intenţiile Guvernului după decizia Curții Constituționale de ieri. Judecătorii CCR au spus că este treaba Parlamentului să decidă dacă este nevoie de un prag pentru prejudiciul legat de abuzul în serviciu. Premierul spune că a vorbit cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, despre acest subiect și că proiectul de modificare a codurilor penale ar urma să fie finalizat după ce va fi publicată motivarea CCR pe decizia de ieri. Aseară, Ministerul Justiției anunța că va propuune un prag al prejudiciului pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

A existat şi există o decizie CCR de ieri, care se referă la modificări ale Codului penal şi Codului de procedură penală. Părerea dânsului, pe care o împărtăşesc, este să aşteptăm să vedem motivarea şi să ţinem cont de deciziile CCR”, a spus Sorin Grindeanu.

Eu cred că procedura corectă e proiect de lege avizat, lucrat la Ministerul Justiției, prin dezbatere, transparent, asumat de Guvern şi trimis către Parlament. Haideţi să aşteptăm publicarea acestei decizii, după care se intră într-un proces. Aici insist ca acest proces de consultare să fie cât se poate de transparent, de deschis, astfel încât proiectul acestei legi să fie unul de necontestat”, a spus premierul despre modul în care ar urma să fie modificate Codurile penale.

Eu am văzut ieri un comunicat al CCR în care spune că e necesar acest prag, nu vreau să speculez, nu sunt specialist în Drept. Am încredere că cei de la Ministerul Justiţiei vot ţine cont de decizia CCR. E obligatoriu”, a adăugat premierul.

Ministerul Justiţiei a anunţat că va introduce un prag valoric pentru abuzul în serviciu. Decizia vine după ce Curtea Constituţională a dezbătut marți cererea fostei soţii a lui Liviu Dragnea, care a invocat că definiţia infracţiunii încalcă legea fundamentală tocmai pentru că nu cuprinde un astfel de prag. Curtea a respins excepţia ridicată de Bombonica Prodana şi a anunţat printr-un comunicat de presă că este obligaţia Parlamentului de a legifera un astfel de prag.

În acest context, Ministerul Justiţiei arată: "conţinutul infracţiunii de abuz în serviciu urmează a fi reconfigurat prin consacrarea unui prag valoric".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri