ALDE i-a retras sprijinul politic lui Daniel Constantin. Ce reacții stârnește decizia

Data actualizării: Data publicării:
170326_ALDE_SEDINTA_10_INQUAM_PHOTOS_George_Calin
Foto: Inquam Photos/ George Călin

Liderii ALDE au decis, duminică, să îi retragă sprijinul politic lui Daniel Constantin, co-președintele formațiunii. În consecință, acesta ar putea rămâne fără funcția de vicepremier și ministru al Mediului. De altfel, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că, luni, o va propune pe Grațiela Gavrilescu pentru funcțiile de ministru al Mediului și vicepremier. Daniel Constantin a denunțat decizia drept una nestatutară și a spus că acum „mingea” este în terenul premierului Sorin Grindeanu și liderului PSD, Liviu Dragnea. 

170326_ALDE_SEDINTA_10_INQUAM_PHOTOS_George_Calin
Foto: Inquam Photos/ George Călin

ACTUALIZARE 19.40: Politologul Andrei Țăranu a explicat că decizia ALDE arată că Tăriceanu este un om politic „care își dorește foarte mult puterea” și a eliminat un posibil „contracandidat” la șefia partidului. 

„E dovada faptului că Tăriceanu e un om politic care își dorește foarte mult puterea și în condițiile în care vrea să pună mâna complet și singur pe partid a reușit relativ repede să-l îndepărteze pe un posibil contracandidat. Ce mi se pare interesant e ca aproape nimeni din fostul PC nu s-a apropiat de Daniel Constantin arătând încă o dată că fostul PC e un partid interesat de guvern”, a spus politologul. 


ACTUALIZARE 18.00: Călin Popescu Tăriceanu l-a acuzat pe Daniel Constantin că a devenit „un cântăreț pe față al sistemului și al binomului”. 

„În timp ce am militat pentru revenirea la normele unui stat autentic, colegul nostru a devenit un cântăreț pe față al sistemului și al binomului și aceasta este este o contradicție majoră între principiile liberalismului și un om care se pretinde liberal. Drumurile noastre s-au despărțit”, a spus președintele Senatului. 

Replica lui Daniel Constantin nu a întârziat să apară


ACTUALIZARE 17.30: Daniel Constantin a declarat că decizia luată, duminică, de colegii săi din partid de a-i retrage sprijinul politic nu are „nicio legătură cu statutul sau cu legalitatea”.  Ministrul a precizat că decizia este nestatutară pentru că retragerea sprijinului politic pentru un co-preşedinte nu se poate face decât în congres.

Ce s-a întâmplat astăzi, din păcate pentru Tăriceanu nu mai are legătură cu liberalismul. Decizia va fi transmisă domnului președinte Liviu Dragnea și apoi premierului. Mingea este în terenul lor. De ei depinde dacă vor accepta o decizie care nu are legătură cu statutul sau cu legalitatea”, a spus co-președintele ALDE, referitor la posibilitatea de a pierde funcțiile deținute în Guvern. 

Potrivit unor surse citate de Digi24, ALDE va propune ca Grațiela Gavrilescu să îl înlocuiască pe Daniel Constantin la Ministerul Mediului și ca vicepremier. 


ACTUALIZARE 17.20: Purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Alina Petrescu, a precizat că atunci când decizia ALDE va fi comunicată oficial Guvernului, premierul Sorin Grindeanu va avea o întâlnire cu liderii Coaliției. 


ACTUALIZARE 16.55: Membri ALDE au votat covârșitor pentru retragerea sprijinului politic lui Daniel Constantin. Au fost 86 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” și 6 „abțineri”.  


Sprijinul politic pentru menţinerea lui Daniel Constantin în Guvern ar putea fi supus la vot în şedinţa partidului. Dacă această chestiune ar fi supusă la votul, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că s-ar abține.

În momentul de faţă, în ALDE există două tabere, fostul PLR şi fostul PC, care îi susţin pe Călin Popescu Tăriceanu, respectiv Daniel Constantin. Vicepreşedintele ALDE Andrei Gerea a afirmat, săptămâna trecută, că a solicitat să i se retragă sprijinul politic lui Daniel Constantin având în vedere atitudinea acestuia din ultima perioadă. 

Şi-a cam închis toate uşile în ALDE. Nu merită să reprezinte ALDE în nicio structură şi pe nicio poziţie”, a spus Andrei Gerea.

La polul opus, vicepreşedintele ALDE Mircea Banias a spus că este un moment delicat pentru partid, dar este „nefiresc” să se discute despre retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin la două luni de la intrarea la guvernare, în condiţiile în care motivele pentru care se solicită această sancţiune nu îi sunt „foarte clare”, relatează News.ro.

De asemenea, Daniel Constantin spune că nu poate accepta să fie călcat în picioare doar ca să păstreze o funcție.

„Nu mă ţin de o funcţie de viceprim-ministru sau ministru. Nu pot să fiu călcat în picioare doar pentru această funcţie”, a spus co-președintele ALDE.

Daniel Constantin este acuzat că vrea să forţeze excluderea sa din ALDE pentru a pune, împreună cu Victor Ponta bazele unei noi formaţiuni politice.

„Există, se pare, un proiect, nu ştiu dacă mai mult sau mai puţin evoluat de a crea o grupare care să funcţioneze după modelul UNPR din perioada Guvernului Ponta când principalul argument politic era şantajul”, a acuzat Călin Popescu Tăriceanu.

Liviu Dragnea aşteaptă şi el ca partenerii politici din ALDE să îşi rezolve disensiunile. Scenariul înfiinţării unui partid naţionalist de către Daniel Constantin a ajuns şi la urechile liderului PSD.

„Nu pot să exclud această variantă. Nici pentru noi ca partid, nici pentru Guvern, nici pentru premier nu este confortabil să existe în interiorul unui partener astfel de dicuţii care pe zi ce trece devin tot mai răutăcioase”, a spus președintele social-democraților.

Daniel Constantin insistă că toate scenariile potrivit cărora el ar vrea să rupă partidul pe care în prezent îl conduce împreună cu Călin Popescu Tăriceanu sunt menite să îl discrediteze.

Este o conspiraţie că nu ştiu ce fac cu domnul Ponta. Da, mă întâlnesc cu domnul Ponta. Mă văd. Am o relaţie personală. Atât şi nimic mai mult. Dânsul ştiţi că e membru PSD”, a spus Daniel Constantin.

Conflictul din interiorul ALDE a luat amploare în urmă cu o săptămână. Daniel Constantin l-a acuzat pe Călin Popescu Tăriceanu că a convocat congresul formaţiunii într-o şedinţă în care şi-a chemat doar apropiaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri